Buna ziua!
M-ar interesa care ar fi modalitatea legala ( daca aceasta exista) prin care sa dau marfa unui client dar sa o facturez doar in momentul in care imi plateste!
Ar fi corect sa-i fac un contract de comodat in care sa stipulez ca-i dau echipamnete IT spre folosire dar ca le pot ridica in momentu in care consider ca nu a respectat anumite conditii?
Ideea ar fi in felul urmator: sa pot da marfa clientului, sa arat ca marfa mea este la el dar acesta sa nu devina proprietarul ei decat in momentul in care imi va plati! Clientul are urgent nevoie de marfa dar nu are banii necesari pt a o achita si imi promite ca imi va plati marfa peste 2 luni.
Daca i-as da factura in momentul in care ii dau marfa atunci risc ca acesta sa nu-si achite datoria la termenul stabilit! Si chiar daca imi va da BO sau CEC fara acoperire va trebui sa-l dau in judecata pentru a-l executa silit si nu e chiar interesul meu. As prefera sa merg efectiv si sa-i ridic marfa decat sa merg prin tribunal sa sa apelez la societati de recuperare creante.
Intrebarea mea este daca pot sa fac un contract in care sa arat ca marfa mea este la el dar ca eu o voi putea ridica in orice moment daca acesta nu indelineste anumite conditii!
Puteti incheia un contract de depozit (de custodie) prin care sa incredintati marfa clientului care se obliga sa o pastreze pe o perioada determinata sau nedeterminata si sa o restituie la cerere in natura, respectiv in bani.
Eu va sfatuiesc sa alegeti intre 2 variante:
1. Sa incheiati un antecontract de vanzare-cumparare cu termenul si clauzele dorite de dvs. si de partener, inclusiv clauze penale in caz de razgandire sau intarziere in incheierea contractului propriu-zis de v-c.;
2. Sa incheiati un contract de uzufruct (uzufruct conventional art.518 si urm. C.civ., luind in considerare si cautiunea prevazuta de art.541 C.civ.) pentru aceste 2 luni, in care sa stipulati, pe langa termen si alte clauze contractuale de natura financiara.