avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... compensare datorii-creante!
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

compensare datorii-creante!

Buna ziua!Am o problemuta! Am de recuperat o creanta in valoare de 33700 ron de la o societate careia i-am facturat produse in 03.09, cu termen de plata peste 5 zile, la care i-am intocmit si contract! Datoria initiala era mai mare -in suma totala de 102700, la care a facut plati partiale!
Pe de alta parte, am de plata o suma de 33700 ron la un furnizor care se afla in relatii cu debitorul meu! Furnizorul mi-a facut contract de vanz-cump, dar nu mi-a eliberat factura, decat avize de insotire si nu pot scoate facturi de la el, in schimb imi trimite notificare de plata!Termenul de plata la furnizor era de 31.10.09.
Acesta a trimis o adresa fara numar de inregistrare la societatea de unde am de recuperat creanta :O!, sa-mi blocheze suma de bani respectiva!
Acum spune ca face compensarea!!!!!
Cum poate face o compensare pentru o suma la care nu exista factura si fara acordul meu?Va rog sa-mi spune-ti care sunt caile de atac impotriva debitorului si ce ar trebui sa fac pentru asta! Am uitat sa mentionez ca am vandut produse agricole clientului, iar furnizorul este de seminte si ingrasaminte!
Va rog sa-mi trimiteti un raspuns! :(
Cel mai recent răspuns: ContSters102066 , utilizator 12:21, 11 Noiembrie 2009
Compesarea de care vorbiti trebuie facuta in trei pe formulare speciale,
sau exista posibilitatea ca dumneavoastra sa incheiati cu furnizorul un contract de cesiune cu privire la suma ce o a veti de recuperat - debior cedat fiind societatea care va datoreaza stingand astfel atat o datorie cat si o creanta.
Faptul ca nu v-a emis factura intereseaza in mod direct statul care este prejudiciat prin neincasarea tva-ului si a impozitului pe profit de catre societatea care nu a emis factura.

Si apropo furnizorul si clientul dumneavoastra cum au ajuns sa faca o compensare in modalitatea aratata?
1. Raspundeti furnizorului ca atat vreme cat nu va emite factura nu-i recunoasteti atat creanta si nu o considerati nici lichida, nici certa, nici exigibila.
2. Facti compensarea in 3, pe formulare speciale.
3. Ori solicitati debitorului d-voastra sa emita un BO cu suma datorata, pe care il veti gira furnizorului d-voastra.
V-am mai explicat ca furnizorul a trimis debitorului meu o adresa, fara numar de inregistrare, semnata si stampilata!Debitorul nu mi-a achitat suma restanta pe acest considerent, ori dei 08.09 pana la 31.10 suma a fost blocata si puteam plati ratele de leasing si alte debite pe care le aveam in momentul ala!
Furnizorul isi bate joc, mi-a trimis pe mail in loc de factura o fotografie si o adresa cu somatie de plata!
Tin sa mentionez ca am lasat la dispozitia furnizorului in BO cu suma integrala de plata, pe care acesta spune ca il baga in banca! Deci, factura nu exista, ca sa se poata face compensarea incrucisata si, pe de alta parte, pt. compensare trebuiesc formulare speciale de la IMI, suma e mai mare de 10.000 ron .
Este obligatoriu sa-l notifocati cu privire la faptul ca nu v-a emis factura pentru a achita, faptul ca exista avizele de insotire asta insemana ca v-a livrat marfa nu ca doreste si contravaloarea ei.
Cu privire la BO este lasat in garantie sau ca si instrument de plata pentru marfa furnizata cu avize?
Din nou nu inteleg cum un furnizor poate fara acceptul dumeavoastra sa solicite ca plata care o datoreaza un client de-al societatii dumneavoastra sa fie directionata in alt cont decat cel stipulat in contractul cu clinetul.
NOtificati si clientul cu privire la intarzierea de xxx zile calculati si majorari daca aveti stipulat in contract si invederatii ca suma de.... are obligatia sa o achite catre societatea cu care are contract si de la care a receptionat marfa si factura

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante mia7761 mia7761 Buna ziua Am o problema cu un client debitor al societatii unde lucrez. Pe scurt societatea mea a livrat marfa catre acest client doar in baza facturilor, ... (vezi toată discuția)
B.o. garantie anca.m anca.m Buna ziua. Am o nelamurire. O cunostinta apropiata este administrator unic la un srl, obiect de activitate transporturi rutiere. Are o factura neachitata la un ... (vezi toată discuția)
ordin de compensare la o datorie mai veche de un an Klara77 Klara77 Buna ziua ! Am urmatoarea situatie : am un client care are datorie la mine peste 10.000 lei inca de anul trecut . Acum 2 sapt , i-am facut un transport , in ... (vezi toată discuția)