Am achiziționat recent un apartament într-un bloc construit în 1974. Rețeaua electrică veche (din aluminiu) este într-o stare avansată de degradare – firele sunt aproape arse și se dezintegrează foarte ușor. În plus, am descoperit că fostul proprietar a făcut conexiuni directe între firele de aluminiu și cele de cupru.
Din acest motiv, am decis să refac întreaga instalație electrică. Aș dori ca prizele să fie montate îngropat, ceea ce presupune realizarea unor șanțuri în pereți pentru cabluri și a unor adâncituri pentru doze. Menționez că o parte dintre pereți sunt din beton armat.
Întrebările mele sunt următoarele:
Am voie să fac aceste adâncituri și șanțuri în pereții de beton armat?
Ce se poate întâmpla dacă încep lucrările și unul dintre vecini mă reclamă?
La intrebarea asta nu va poate raspunde decat un structurist care va analiza situatia dvs specifica.
In principiu nu sunt permise lucrari care ar putea afecta structura de rezistenta.
Cum e putin probabil ca o astfel de lucrare sa treaca neobservata de vecini, riscul este sa primiti amenda si sa fiti obligat sa remediati situatia.
Acum ganditi-va si altfel, nu neaparat raportat la o lege anume. Daca toti dintr-un bloc s-ar apuca sa taie santuri, sa caroteze sau sa indeparteze pereti de rezistenta sau grinzi, ce credeti ca se va intampla in cazul unui cutremur putin mai mare?
Bună seara, tocmai aceasta este ideea: nu voi îndepărta niciun perete și nici nu voi carota sau face găuri dintr-o parte în alta a peretelui. Dimensiunea scobiturii va fi de maximum 5 cm în diagonală, iar adâncitura va fi de aproximativ 4-5 cm.
Încă o întrebare care mă nedumerește: cum de cei care montează centrale sau instalatorii sanitari au voie să facă găuri dintr-o parte în alta a peretelui pentru a trece țevile?
Legea 61/1991 (art 11) spune ca se pot executa fără autorizație de construire/desființare următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor, (alin. 1, lit. h) reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare, precum și reparații la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății.
Masura in care lucrarea va afecta sau nu structura de rezistenta trebuie apreciata de un specialist, inginer autorizat MLPAT.
Sunt care dau gauri in nestire, inclusiv am fost vazut un apartament unde au gaurit o grinda pentru a trece tevile unei unitati de aer conditionat ca sa nu se vada tevile in casa... Dar asta nu insemna ca e normal sau ca au avut voie.
Azi sunt atatea variante pentru a face o lucrare de calitate fara a afecta nimic. De exemplu cablul NYM-J care poate fi montat ingropat in tencuiala, nu mai are nevoie de copex/bergman etc...
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns. Am tras cablurile prin spatele plasei de fier din beton și am săpat șanțuri de 2-3 cm, cu o lungime de maximum 1 metru. Nu sunt nebun să dărâm pereți sau să sap șanțuri de 8-10 cm. Totuși, având în vedere că apartamentul este extrem de vechi, nu-mi permit să păstrez aceeași instalație electrică din 1971, realizată din aluminiu.
În plus, fostul proprietar a făcut diverse modificări, inclusiv legături între cupru și aluminiu, ceea ce reprezintă un mare risc. În bucătărie, nu pot instala un perete de rigips și să montez mobilier suspendat peste el, deoarece sunt conștient că lucrarea nu va rezista pe termen lung. În timp, dulapurile suspendate ar putea ceda, iar eu aș ajunge să refac totul.
Pun aceste întrebări deoarece am fost deja amenințat cu reclamații la poliție și primărie de către vecinii de deasupra mea. În plus, am fost insultat în ultimul hal. Sunt un om calm și răbdător, dar toate acestea mă afectează profund, mai ales că sufer de vitiligo și psoriazis, afecțiuni declanșate pe fond nervos.
Eu nu pot sa spun daca acele santuri pot afecta sau nu structura.
Pentru linistea dvs este bine sa apelati la un expert MLPAT care sa poata confirma daca lucrarea afecteaza sau nu structura. De autorizatie de construire nu aveti nevoie, daca aveti si confirmarea ca nu este afectata structura va puteti face lucrarea.
Daca expertul MLPAT spune ca nu puteti face acele santuri tot aveti solutii:
- cabluri NYM-J care se pot ingropa in tencuiala
- dublarea unor pereti cu rigips (nu numai ca ajuta la indreptarea peretilor, dar contribuie si la izolarea fonica si termica) prin spatele caruia puteti trage cablurile necesare. In blocurile mai noi aproape toate compartimentarile se fac cu rigips, eu la randul meu am pereti din rigips, inclusiv calorifere, lavoarele din bai (plus dulapurile pe care stau) si o parte din corpurile superioare in bucatarie suspendate pe peretii din rigips. E nevoie de putina planificare pentru montarea intariturilor in zonele in care vor fi prinse corpuri suspendate, dar odata facute, tin fara probleme.
Din pacate, din cauza zgomotului si a prafului, nu sunt putine datile cand se incing spiritele intre vecini cand e vorba de astfel de lucrari.