ddaas a scris:
Sunt proprietarul unui apartament intr-un bloc din 81 construit din placi prefabricate din beton armat. Acum apartamentul este in renovare capitala.
Doresc inlocuirea instalatiei electrice ceea ce presupune printre altele montarea altor prize, intrerupatoare etc. Voi folosi o parte din canalele vechi (scot firele de aluminiu si bag cupru), dar am nevoie si de alte trasee pt. alte prize.
Intrebarea mea este: necesita autorizatie crearea acestor trasee pentru instalatia electrica? Trebuie facute santuri de circa 4 cm adancime prin pereti pt. a baga tevile?
Stiu multi care au realizat asa ceva fara autorizatie, dar acum am avut o discutie cu administratorul care mi-a zis ca sa-mi iau autorizatie etc.
Buna ziua,
Fiind proprietarul si totodata locatarul apartamentului, este de presupus ca sunteti direct interesat de rezistenta si stabilitatea blocului.
Panourile prefabricate din b.a. au o grosime relativ mica si stratul de acoperire a armaturilor din o.b. este de cca. 2 - 2,5 cm.
O interventie gent "şanţ" pentru cabluri, facuta fara profesionalism si simt de raspundere, poate afecta rezistenta panourilor
Pe de alta parte, interventiile ce le faceti Dvs.
pot fi considerate "reparatii".
Prevederile legale in vigoare sunt:
Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii republicata si modificata prevede lucrarile care, prin exceptie, se pot executa fara autorizatie de construire:
Art. 11. - (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
a) reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
b) reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, inclusiv in situatia in care se schimba materialele din care sunt realizate respectivele lucrari, cu exceptia cladirilor declarate monumente istorice, in conditiile legii;
c) reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
d) zugraveli si vopsitorii interioare;
e) zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
f)
reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
g) reparatii si inlocuiri la pardoseli;
h) reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;
In contextul celor prezentate de mine, cred ca decizia va apartine si este in responsabilitatea Dvs.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov