avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Clarificări despre documentele necesare pentru ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Clarificări despre documentele necesare pentru transcrierea certificatului de căsătorie în România (căsătorie în UE)

Bună ziua,

Sunt cetățean român-maghiar (dublă cetățenie HU-RO), iar soția mea este cetățean maghiar. Ne-am căsătorit în Ungaria, țară membră UE, și acum sunt în proces de transcriere a certificatului nostru de căsătorie în România. Am citit cerințele, dar am unele nelămuriri legate de declarațiile notariale și de alte documente menționate în procedură.

Mai exact, sunt menționate următoarele declarații și documente:
1. Declarația privind numele purtat după căsătorie, care trebuie făcută fie de ambii soți, fie doar de cetățeanul român, în funcție de situație.
2. Dovada regimului matrimonial ales de soți și a legii aplicabile (în cazul în care căsătoria a avut loc după 1 octombrie 2011).

Întrebările mele sunt următoarele:
• Având în vedere că căsătoria a avut loc într-o țară membră UE (Ungaria), sunt toate cele două documente obligatorii?
• Declarația privind numele după căsătorie trebuie făcută de ambii soți sau doar de mine, cetățeanul român?
• Certificatul de căsătorie maghiar nu are o rubrică specifică pentru “Nume după căsătorie,” dar include numele noastre complete de după căsătorie. Este acest lucru suficient, sau declarația notarială privind numele este necesară oricum?
• Referitor la dovada regimului matrimonial: în Ungaria, nu ni s-a emis un document separat pentru regimul matrimonial. Este necesar să obținem un astfel de document pentru transcrierea în România? Dacă da, poate fi acesta substituit de certificatul de căsătorie tradus și legalizat?

Aș aprecia dacă cineva care a trecut prin acest proces sau are experiență juridică ar putea să mă lămurească și să mă ajute să înțeleg cum să procedez. Vă mulțumesc anticipat pentru ajutor!

Alte discuții în legătură

Inregistrare casatorie din ungaria in romania kzsi77 kzsi77 Inregistrare casatorie din Ungaria in Romania Doresc sa va intreb de ce acte am nevoie sa inregistrez casatoria din Ungaria in Romania? Mentionez ca eu am ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificat de casatorie strain roxanastefan roxanastefan Buna seara, eu sunt casatorita cu un cetatean Sud African si avem certificat de casatorie emis de Statul Nevada, SUA. Este apostilat deja. Vrem sa transcriem ... (vezi toată discuția)
Declaratie regim matrimonial zohnermariana zohnermariana Am incheiat o casatorie in Egipt si la transcrierea ei in Romania mi se cere o declaratie privind regimul matrimonial.Intrebarea mea este cum sa procedez in ... (vezi toată discuția)