avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1328 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... În comerț lucrez 6 ore pe zi de luni până vineri, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

În comerț lucrez 6 ore pe zi de luni până vineri, pe lună ...

În comerț lucrez 6 ore pe zi de luni până vineri, pe lună lucrezi 2 weekenduri de câte 8 ore, sau 12 ore. Ai liber pe lună doar 2 weekenduri, fără alte zile libere. E legal sa nu ai alte zile libere pe lună?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:53, 25 Ianuarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e legal .

Art. 113 C.mun.
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
...

Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
...

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mulțumesc frumos pentru răspuns. Angajatorul spune că în momentul în care ti-ar acorda 2 zile libere pe săptămână nu vor mai fi cele 160 de ore, iar dacă lucrezi diar 6 ore pe zi nu mai este nevoie să dea și zile libere. Eu i-am propus doar 1 singura zi liberă pentru săptămână în care se lucrează weekend ul. Dar m-a dar afară, mi-a spus că trebuie să mă intereseze progresul nu zile libere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2025
Manuela Rășină, administrator
acest răspuns util
Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Și în această situație angajatorul are dreptul să nu acorde cele 2 zile libere pe săptămână? Mulțumesc frumos pentru ajutorul dumneavoastră.

Cornel Vasile a scris:

Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

acest răspuns util
Are obligatia sa le acorde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru, zile libere consecutive DLR DLR Buna seara, Am si eu o nelamurire, daca puteti sa ma ajutati. Am urmatorul program la serviciu: Sap. 1: Duminica 13 Noiembrie - Sambata 19 ... (vezi toată discuția)
Recuperare zile lucrate in weekend marauder marauder Eu stiu asa...daca angajatul lucreaza sambata, atunci are liber duminica (zi nelucratoare) si luni (libera pt ziua de sambata lucrata). Angajatul va primi ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața.va rog frumos o întrebare privind timpul de ... cristinapopescu067@gmail.com cristinapopescu067@gmail.com Bună dimineața.Va rog frumos o întrebare privind timpul de lucru După cate ore de munca firma este obligată să-ți acorde cele 2zile libere?E normal sa ... (vezi toată discuția)