avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... casnica pe asigurarea sotului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

casnica pe asigurarea sotului

Buna ziua,
Stau acasa (ca sa nu pronunt cuvantul cu conotatie peiorativa - "casnica") de cateva luni bune (nu in somaj, ci pur si simplu demisia data la ultimul loc de munca) si insarcinata in 22 de saptamani. Zvonistica a circulat pe la urechile mele cum ca ar exista posibilitatea de a ma trece - si eu, inainte de nastere, si copilul, dupa nastere - pe asigurarea sotului, pentru a intra sub auspiciile unei case de asigurari.
Pentru ca nu am nici cea mai vaga aplecare spre domeniul juridic si pentru ca nu stiam carei "instante" sa ma adresez pentru o intrebare de asemenea natura, am preferat sa arunc nelamurirea mea zvonistica pe acest forum, care mi se pare cel mai profesionist din cate am vizitat.
V-as ramane foarte indatorata daca cineva care cunoaste raspunsul mi-ar raspunde cat mai exact si mai pe inteles cu putinta, tinand cont de natura mea umana artistica:D. Merci frumos.
Cel mai recent răspuns: Ruxandra Simion , utilizator 09:59, 12 Februarie 2010
1. Din Legea 95/2006:
Art. 213. -
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, inclusiv cei care părăsesc sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

2. Sotul sa se duca la serviciul Resurse umane, de la locul de munca, sa faca o cerere, la care ataseaza actele de identitate ale dvs. si ale copiilor) si sa ceara calitatea de coasigurat si deducerea personala (reducerea impozitului pe salariu).
Va multumesc pentru raspunsul prompt. Pentru ca lamurirea mea sa fie de 100%,. traduc cu cuvintele mele cele de mai sus:
- am 30 de ani (deci, nu ma incadrez in primele 2 categorii enumerate de dvs.), dar pot beneficia, in orice caz, de calitatea de coasigurat pe asigurarea sotului.
Tot ceea ce trebuie sa facem e sa mearga sotul la Resurse Umane cu copia buletinului meu (urmeaza sa nasc in iunie!!) si sa ceara inregistrarea mea pe asigurarea lui?
Multumesc inca o data.
Va incadrati la lit.b), unde am subliniat eu:
soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

In rest, ati inteles bine.
Va multumesc pentru raspunsul complet si lamuritor.
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copilul poate fi coasigurat al mamei sale? gabitza1980 gabitza1980 o doamna este divortata de sotul ei.are fetita de 12 ani in intretinere.poate fi minora trecuta ca si coasigurat al mamei sale? ce trebuie facut? am vazut in ... (vezi toată discuția)
Coasigurat conform legii 95/2006 ani355 ani355 Bună ziua, Un salariat angajat din luna februarie 2013, pentru care se reţine şi se virează contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, ... (vezi toată discuția)
Coasigurare medicala vladuta vladuta Poate o fiica sa fie coasigurata mamei pensionara,fiica neavand venit? (vezi toată discuția)