avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG reține comision 10% la sponsorizare pentru PF: ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG reține comision 10% la sponsorizare pentru PF: Este OK?

Bună seara,

Mă aflu în situația în care un ONG refuză să îmi transmită integral banii ce i-au fost transferați prin contract de sponsorizare (20%) cu scop de a fi transferați pentru cazul meu social.

Sper că nu am formulat prea complicat.

Eu sunt o persoană cu caz de dizabilitate pe boală cronică, aceast ONG obține sponsorizări pentru sprijin de cazuri ca al meu. Banii transferați de către SRL prin contract de sponsorizare au fost destinați în întregime cazului meu.

ONG-ul anunță la 10 zile după expirarea termenului din contrcat ca ”reguala la sponsorizări este ca asociația să păstreze 10% pentru costuri administrative.”

Imi puteti spune, va rog, este aceasta o practică?

Nici SRL-ul nici eu nu am fost informati decat dupa trei saptamani de intrebari ref primirea banilor.

Va multumesc frumos pentru raspunsuri!

Madalina Serban
Cel mai recent răspuns: mgserban , utilizator 16:12, 3 Februarie 2025
Poate fi justificata logic si moral si ar fi legala asa co clauza, pentru ca acel ONG face niste eforturi si are niste costuri si daca nu are alte surse din care sa acopere aceste servicii pe care le face pana la urma in favoarea unor persoane fizice, e logic sa perceapa un tarif. Numai ca asa ceva nu este prevazut de lege si atunci trebuie sa fie convenit contractual. Contractul de sponsorizare este cu acel SRL, Dvs, sunteti un tert beneficiar. Prin urmare nu poate predinde sa retina ceva din sponsorizare daca nu a convenit astfel contractual in mod expres cu sponsorul. Iar Dvs. ca tert beneficiar neavand contract direct cu acel ONG nu ii poate impune asa un tarif / comision / taxa. Trebuia acel lucru sa fie prevazunt in contactul de sponsorizare. Prin comunicarea ulterioara a unei asemenea pretentii, fara sa fi fost negociata si prevazuta in contractul de sponsorizare caluza respectiva, si daca nu exista nici acceptul beneficiaruliui final ( adica o conventie intre el si ONG ca sa suporte acest beneficiar final ceva suma) , nu au legal cum pretinde / retine vreun leu decat abuziv si sanctionabil prin instanta. Si daca ar exista o asemenea practica, ar fi abuziva in lipsa unei clauze contractuale exprese in acest sens, acceptate de sponsor si / sau de beneficiarul final. E discutabila si incadrarea ei, in opinia mea ar fi un venit din activitate economica, daca asa vede acel ONG lucrurile, ca practic il trateaza ca pe un comision..... Oricum contabil si juridic nu poate fi vorba de o "retinere" daca in contractul de sponsorizare destinatarul e specificat explicit ca fiind persoana fizica, ci de o alta creanta pe care considera ca o are (doar ca nu are temei legal sau contactual) si o "retinere" ar fi de fapt o compensare, insa ea poate opera numai cand sunt doua creante certe, lichide si exigibile, ceea ce evident NU e cazul din moment ce nici sponsorul nici beneficiarul final nu sunt de acord si nu s-a convenit asa o clauza.
Buna ziua, va multumesc mult! Acum vad raspunsul dvs si aici.
Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong primeste bani; nu isi respecta obligatiile din contractul de sponsorizare mgserban mgserban Buna seara, Ce poate face o firma in cazul in care a semnat un contract de sponsorizare cu un ONG, si acesta nu isi respecta obligatiile din contract vsv ... (vezi toată discuția)
O.n.g. Cristian Marchidan Cristian Marchidan Pentru un ONG se considera venit un comision primit in urma unui contract de promovare? Asociarea numelui, unui ONG, cu un SRL este in contradictie cu legea ... (vezi toată discuția)
Ong vrea să ofere bani unei persoane fizice. care e forma legală: sponsorizare sau donație? alex__ alex__ Buna ziua! Intrebarea este daca din punct de vedere legal ONG-urile au voie sa faca sponsorizari (catre o persoana fizica) sau doar firmele sunt cele ... (vezi toată discuția)