Ce poate face o firma in cazul in care a semnat un contract de sponsorizare cu un ONG, si acesta nu isi respecta obligatiile din contract vsv de livrarea si destinatia sumelor?
Am consultat Legea sponsorizari actualizata pe 2025, nu gasesc din pacate nicio lamurile acolo in acest sens.
OG 26/2000 se completeaza cu prevederile Codului Civil. La fel si Legea 32/1994 privind sponsorizarea. Daca se poate proba nerespctarea grava sau repetata de catre ONG beneficiar a obligatiilor lui legale sau contractuale, sponsorul poate rezolutiona sau, dupa caz, rezilia contractul, si cere inapoi banii sau bunurile ( sau contravloarea lor) plus dobanda legala sanctionatoare ( daca nu a convenit contractual penalitati de intarziere) plus eventuale daune-interese daca a suferit daune morale sau materiale ( ex .a primit amenda de la ANAF sau s-a aflat ca sunt probleme si e suspectat ca ar avea o culpa si sponsorul, sau a fost obligat sa dea la ANAF suma pentru ca nu a putut documenta ca s-a cheltuit adecvat confom legii de catre beneficiarul sponsorizarii....). Si daca ONG-ul nu vrea / nu poate voluntar sa restituie suma / bunurile si acccesoriile, trebuie mers in justitie, obtinut titlu executoriu si executat silit oNG-ul. Daca se poate demonstra ca persoane din conducerea ONG beneficiar au o culpa in ce s-a intamplat ( ca au decis ceva nelegal sau nu au luat ceva decizii desi erau datori sa le ia) se poate deschide proces si personal contra acelor persoane din Consiliul Director, caci ele raspund conform legii personal si solidar atat fata de ONG cat si fata de terti pentru prejudicii produse din culpa lor, prin incalcarea unor obligatii legale sau statutare... Sunt procese in care sponsorul se judeca cu ONG-ul neserios sau tzepar si cu persoane din COnsiliul Director al ONG-ului sa recupereze sumele sau bunurile a caror cheltuire / utilizare nu a fost adecvat raportata si documenata de beneficiarul sponsorizarii sau sunt indicii ca a facut asta cu incalcarea normelor legale sau clauzelor contractuale....
Va multumesc frumps pentru raspunsul dvs atat de limpede si detaliat, imi este foarte binevenit..
V-as putea ruga sa imi spuneti si cum stau lucrurile in privinta a ce poate face persoana fizica careia ii sunt destinati banii oferiti de catre firma? Ce careia ONG-ul nu ii trimite toti banii?
In acest caz eu sunt persoana fizica in cauza. Sunt pensionar cu pensie de invaliditate din 2020, aceasta firma m-a sptijinit si in trecut. Nu stim cum sa procedam in acest caz,
Incompatibilitati?!
camiha
Va supun atentie urmatoarea speta:
Din Consiliul Director al unei ONG face parte o SRL, avand calitatea de PRESEDINTE
Reprezentul legal al SRL-ului este ... (vezi toată discuția)