avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Am infiintat o asociatie pentru sustinera performantei ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Am infiintat o asociatie pentru sustinera performantei sportive

Am infiintat o asociatie pentru sustinera performantei sportive a copiilor talentati, in speta determinata de performanta copiilor mei, care practica tenis si balet. Este in regula sa folosesc banii obitnuti prin donatii minor de 50 -70 de lei sau prin formularul 230 pentru sustinerea performantei copiilor mei?
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 13:12, 30 Ianuarie 2025
Nu exista o interdictie legala expresa, insa cand copiii persoanelor fondatoare sau / si membre in COnsiliul Director al unei asociatii sunt singurii / principalii beneficiari ai activitatii asociatiei, si beneficiul e mai ales material ex. procurare de fonduri sau bunuri pentru ceva activitati si ONG-ul are activitati exclusiv sau in principal in beneficiul mutual al membrilor, exista riscul sa se considere ca incalca legea adica definitia insasi a asociatiilor si anume ca pot servi intereselor personale dar NEPATRIMONIALE ele membrilor. Or, cum e datoria partintilor sa asigure copiilor lor educatie si activitati sportive, culturale etc. pentru acestia, se poate interpreta ca de fapt scopul asociatiei e sa faca rost de resurse financiare pentru parinti si sportul si baletul copiilor este un mijloc, si nu invers. Depinde si daca si ce alte activitati are asociatia - ca daca ea organizeaza activitatile sportive pentru copii, sau le furnizeaza in natura alte servicii, si deci obtinerea de fonduri pentru a suporta cheltuieli de echipament, deplasari, plata antrenor sau maseur etc. e doar ceva accesoriu, nu ar fi problema. Altfel nu stii peste ce functionar mai obtuz dai. Aceeasi problema e si cu parintii care fac ONG ca sa colecteze fonduri pentru tratamentul copilului lor care are ceva problema grava de sanatate, ca moral pare legitim, dar legislatia e neclara, nu au avut in vedere acest tip de situatii si ramane un nivel de incertitudine si risc. Si pentru reducerea lui, o solutie practica este "diluarea" legaturii stranse intre membrii / conducerea clubului si copiii beneficiari - adica sa fie in asociatie mai multi parinti si sa beneficieze mai multi copii, si atunci si daca sunt (si) copii ai celor din COnsiliul Director, nu mai pare o chestie "de familie" si beneficiaza si copii lor pentru ca indeplinesc niste criterii obiective decise de Adunarea Generala a asociatiei si deci nu se poate zice ca favorizeaza propiul copil si fiind pentru el implicit e pentru buzunarul parintelui si deci aparenta de scop in realitate lucrativ al asociatiei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parinti pot beneficia din sponzorizarea copilului As.LTD As.LTD Asociatia XY nonprofit are o echipa de dans ,ude sunt parinti care vor sa aduca sponzorizare numai daca si ei pot beneficia de sponzorizare?(ex.mergem in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt in cautare de solutii pentru sustinerea fetei ... RoxanaIonel RoxanaIonel Buna ziua. Sunt in cautare de solutii pentru sustinerea fetei in tenis. Ma gandesc de deschid un ong (club sportiv) care sa atraga fonduri pe care le voi ... (vezi toată discuția)
Declaratie beneficiar real pt o asociatie de parinti mis76mh mis76mh Buna ziua! Sunt presedintele unei asociatii de parinti de la o scoala gimnaziala din Bucuresti si doresc sa intreb daca noi trebuie sa depunem vestita ... (vezi toată discuția)