avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit vanzare imobil

Doresc sa vand un apartament dobandit prin credit ipotecar de mai putin de 3 ani.

Am gasit diverse formule de calcul al impozitului care va trebuit platit:

a. 3% din suma de vanzare
b. 2% pina in 200.000 lei + 1% din ce depaseste
c. când are loc transferul dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal în vederea dării în plată a unor bunuri imobile în scopul rambursării creditelor, pentru o singură operațiune de dare în plată. Aceste cazuri sunt reglementate prin Norme metodologice.

Puteti, va rog, sa imi spuneti fupa ce formula se va calcula impozitul?

De asemenea as vrea sa stiu daca calculul celor 3 ani este efectiv data calendaristica sau este vorba de an fiscal sau ceva similar.

Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 21:57, 30 Ianuarie 2025
Buna ziua

Conform codului fiscal (art 111), impozitul datorat este:
a) 3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;
b) 1% pentru imobilele descrise la lit. a), deținute o perioadă mai mare de 3 ani.

Perioada se calculeza nu in ani fiscali ci ca perioada de timp scursa de la data dobandirii acelui imobil (data contractului de vanzare-cumparare).

Deci dvs veti datora 3% impozit.

La aceasta suma se adauga si taxele notariale, dar astea de obicei se platesc de catre cumparator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costuri vanzare -cumparare apartament floradia floradia Buna ziua, acum cativa ani am cumparat un apartament, prin credit imobiliar. Actele nu au fost intocmite pe numele meu, insa toate ratele le-am achitat eu . ... (vezi toată discuția)
Preluare credit prima casa adrianaflorescu adrianaflorescu buna ziua va rog sa ma ajutati cu un sfat daca puteti. De curand m-am hotarat sa ii vand fratelui meu un apartament luat prin prima casa acum un an de zile ... (vezi toată discuția)
Taxe la vinzare cumparare nicolae242 nicolae242 buna ziua ma numesc manea nicolae si as avea si eu urmatoarea problema: fratele meu vrea sa-mi vinda o bucata de teren cu 2 camere pe ea printr-un contract de ... (vezi toată discuția)