avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este procedura ca o Hotarire judecatoreasca sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este procedura ca o Hotarire judecatoreasca sa devina definitiva ?

Speta, partaj succesoral. S-a facut expertiza, s-a depus dosar, s-a luat la cunostinta, s-a dat sentinta de catre judecator. Reclamntul, care nu are obiectiuni la expertiza, va trebui sa plateasca sulta catre piriti si va cistiga dereptul de proprietate asupra intregii mosteniri.
Acest lucru este inscris in condica. Acum ce asteptam si cit timp ? Care sunt pasii urmatori ?
daca piritii nu sunt de acord cu hotarirea, cit timp au sa faca contestatie ? Sau apel ?
Apel inseamna ca la Tribunal va trebui sa o luam practic de la zero ? Alta actiune, alta expertiza, alte multe termene ? Partajul nu s-a facut timp de 22 ani, pe motiv ca piritii nu au fost de gasit impreuna cu actele casei, iar cind s-au gasit (s-a facut o reconstituire a actelor de proprietate in baza Legii 18 ) au invocat lipsa banilor pt. taxe notariale. Acum ar dori mai multi bani, comparativ cu expertiza facuta de expertul desemnat de judecator.
Ce sanse sunt de finalizare a acestui pertaj ?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cabinet Av. Irina Rosulescu , Avocat 12:05, 3 Noiembrie 2006
hotararea va fi comunicata fiecarei parti, prin posta.Este bine de intrebat la arhiva daca este redactata si cand va fi comunicata.Redactarea si comunicarea trebuie facuta de grefierul de sedinta.De la data primirii hot jud se calculeaza nr de zile in care poate fi atacata (este prevazut pe ultima fila a hot, in partea de jos), care trebuie sa le lasi sa treaca, dupa care depui o cerere la judecatorul de serviciu, cu o taxa timbru de 2 lei ron si un timbru judiciar de 0,15 lei ron , prin care se solicita sa fie legalizata hotararea(o anexezi si pe aceasta in original).Legalizarea se face daca toate partile din proces au primit hotararea si nu au atacat-o in termenil legal.Pentru detalii....;)
ART. 377 C.proc.civ. prevede ca : Sunt hotărâri definitive:
1. hotărârile date în primă instanţă, potrivit legii, fără drept de apel;
2. hotărârile date în primă instanţă care nu au fost atacate cu apel sau, chiar atacate cu apel, dacă judecata acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsă sau anulată;
3. hotărârile date în apel;
4. orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu apel.

Termenul de apel este de 15 zile de la data comunicarii sentintei date de catre prima instanta.
care este pozitia dvs. fata de aceasta hotarare?
de la momentul comunicarii hotararii partiel au la dispozitie 15 zile sa o atace cu apel/recurs in functie de valoarea masei partajabile. termenul de recurs se calculeaza fara a se lua in calcul prima zi si ultima zi a termenului, prin urmare trebuie sa fie 15 zile libere.
Cand primiti hotararea, va duceti la judecatorie si verificati la registratura cand li s-a comunicat si partilor adverse si in functie de acea data calculati termenul de 15 zile.
La finalul acestui termen mai faceti un drum la judecatorie si intrebati daca s-a declarat apel/recurs si asa veti sti daca mergeti mai departe sau nu. Daca nu s-a declarat, la sfarsitul termenului de 15 zile va duceti la judecatorie si solicitati investirea cu titlu executoriu.
Daca s-a atacat, va pregatiti pt Tribunal unde:
- daca e apel, se judeca avandu-se in vedere criticile apelantilor si se pot administra noi probe sau completa cele vechi (decide instanta), dar nu va dura atat de mult ca la fond:
- daca e recurs, totul se judeca avandu-se in vedere tot criticile recurentilor, dar singurele mijloace de proba sunt inscrisurile, deci dureaza si mai putin decat apelul.
Nu se face o noua expertiza decat daca exista obiectii cu privinta la prima.

Comunicarea o sa dureze ceva timp

Alte discuții în legătură

Declarare apel inainte de comunicarea hotararii ContSters148939 ContSters148939 Am inteles ca pot declara apel improtriva incheierii sedintei din data X, intr-un dosar pentru stabilirea programului de vizitare a unui copil, precizand ca ... (vezi toată discuția)
Apel sau recurs?! corinabaluta corinabaluta impotriva unei hotarari privind contrestatia la executare si poprire pronuntata de judecatorie, se face apel sau recurs la tribunal? judecatoria a dat ... (vezi toată discuția)
Apel transformat in recurs vicar vicar a aparut pe site-ul tribunalului \"constata nul recursul\". care este urmatoarea ( daca mai este) mutare. pls sint disperata. Buna ziua hotarirea primei ... (vezi toată discuția)