avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Declarare apel inainte de comunicarea hotararii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Declarare apel inainte de comunicarea hotararii

Am inteles ca pot declara apel improtriva incheierii sedintei din data X, intr-un dosar pentru stabilirea programului de vizitare a unui copil, precizand ca voi motiva apelul dupa comunicarea hotarii judecatoresti.
Intrebarile mele sunt:
- in ce termen trebuie motivat apelul, in cate zile de la comunicarea hotararii judecatoresti
- cand trebuie achitata taxa pentru acest apel si depusa la dosar
- care este valoarea acestei taxe + timbru judiciar
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 18:45, 30 Mai 2010
Puteti declara recurs (nu apel) impotriva unei incheieri de sedinta odata cu recursul impotriva hotararii instantei de fond, adica in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii Judecatoriei. Recursul se poate depune si dupa pronuntarea hotararii dar motivarea acestuia se poate face in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii.
Recursul se timbreaza cu 50% din taxa datorata pentru fond, adica taxa timbru de 3 lei si timbre judiciare de 0,15 lei. Timbrajul se va depune odata cu recursul sau pana la primul termen de judecata.
Daca insa cererea de stabilire program vizita minor este un petit accesoriu actiunii de divort, atunci calea de atac este apelul si se depune in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii. ;)
Imi cer scuze, nu am inteles limbajul de specialitate si revin.
- vreau sa atac hotararea instantei de fond (a Judecatoriei). In acest caz nu declar apel? Recursul nu este pentru atacarea hotararii Tribunalului? Imi cer scuze, am incurcat cumva notiunile?
- vreau sa declar apel maine, nu vreau sa astept comunicarea hotararii care se poate pierde pe drum (nu ma intrebati cum, ca doar traim toti in tara aceasta) odata cu sansa mea de a ataca hotararea Judecatoriei in termen de 15 zile de la comunicare.
Intrebarea este: in ce termen trebuie motivat apelul de la comunicarea hotararii Judecatoriei, tot in 15 zile?
1. Daca actiunea este de divort si are ca petit accesoriu stabilire program de vizita minor, calea de atac este apelul care se declara in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii.
2. Daca cererea de stabilire program vizita este o actiune independenta, ca actiune de drept comun, dupa desfacerea casatoriei, atunci calea de atac este recursul care se declara in termen de 15 zile de la comunicare.
Sper sa ma fi facut inteleasa de aceasta data...;)
Nu, nu am inteles. Raspunsul dumneavoastra este pentru cazul in care astept comunicarea hotararii judectoaresti.

Dosarul nu este de divort, este o actiune separata, dupa terminarea divortului care a stabilit atunci si un program de vizita. Fostul sot a revenit in 6 luni cu un nou proces, probabil ca sa nu se plictiseasca. Sau sa ma aduca la sapa de lemn cu aceste procese nesfarsite ( pe cel de divort la dus pana la Curtea de Apel).

1. Vreau sa atac hotararea inainte de comunicarea hotararii judecatoresti, pot sau nu?
2. Daca pot, in ce termen trebuie sa motivez?
Varianta 2, recurs, 15 zile de la comunicare sau o atacati acum si o motivati in 15 zile de la comunicare. ;)
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2010
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Competenta materiala dacmoto dacmoto In cazul in care in baza cim s-a incheiat un pr-vb de predare-primire bunuri, ulterior cim a incet, iar salariatul refuza sa preda bunurile primite in baza ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre tribunal si judecatorie dpm73 dpm73 Buna ziua!As vrea sa stiu si eu, pentru cultura mea generala ,care este diferenta dintre TRIBUNAL si JUDECATORIE (vezi toată discuția)
Recurs lesko lesko Buna ziua, in cazul unui recurs cine il judeca? (vezi toată discuția)