Când se încheie acordul de recunoaștere intr-un proces cu mai mulți inculpați?
Bună seara!
Speta este următoarea: infracțiune cu mai mulți inculpați. Unii si-au exprimat intenția de a încheia acord de recunoaștere, însă nu au fost chemați pentru negociere.Parchetul sesizează instanța, deci trimite în judecata pe ceilalți inculpați care nu au cerut încheierea unui acord.
Intrebare:Nu era normal ca mai întâi sa se încheie acordul de recunoaștere pentru cei care doresc și apoi sa fie trimiși în judecată ceilalți inculpați care nu doresc?
Dacă la negociere nu se ajunge la un acord, inculpatul care a intenționat sa încheie acord și nu l-a încheiat poate fi trimis ulterior sesizării instantei, în judecată alături de cei trimiși deja?
Practic eu nu înțeleg cum se trimit o parte din inculpați în judecată, în timp ce cu ceilalți nu a fost încheiat un acord de recunoaștere?E legal ? Eu practica la parchete?
Mulțumesc tuturor celor care vor găsi o fărâmă de timp pentru a-mi răspunde !
In mod normal, acordul de recunoaștere a vinovăției trebuie să fie finalizat înainte de trimiterea în judecată a celorlalți inculpați, tocmai pentru a evita situații de incoerență procedurală. Practic, procedura prevede că încheierea unui acord de recunoaștere presupune o negociere cu procurorul, stabilirea unui acord scris și transmiterea acestuia instanței pentru confirmare.
În situația descrisă de tine, faptul că unii inculpați nu au fost chemați la negociere, dar s-a dispus trimiterea în judecată a celorlalți, ridică probleme. Aceasta ar putea fi o practică neunitară, însă nu este neapărat nelegală, pentru că procurorul are discreție în organizarea urmăririi penale.