avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua. Am parcat in curtea unei firme private si ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua. Am parcat in curtea unei firme private si mi-a fost ...

Buna ziua. Am parcat in curtea unei firme private si mi-a fost lovita masina. Ce as putea face? Am fost la politia rutiera si de acolo mi-au spus ca trebuie sa ma duc pe civil. Acum ma suna doamna care este administrator sa ma intrebe ce cauta masina mea acolo. Am sanse sa castig daca il dau in judecata pe cel care a lovit masina?
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2025
Lazaru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 16:07, 5 Februarie 2025
Buna ziua

Depinde de situatia acelei curti.

OUG 195/2002 defineste, la art. 6, drumul public drept "orice cale de comunicație terestra, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice; drumurile care sunt închise circulației publice sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile"

Prin urmare in parcarile centrelor comerciale de exemplu, chiar daca sunt proprietate privata, se aplica prevederile codului rutier si deci fapta este de competenta politiei.

Daca in schimb accesul in acea curte era restrictionat atunci intr-adevar speta nu este de competenta politiei.

Sansele depind de situatia concreta. Daca vreti un raspuns mai concret, povestiti intreaga situatie.
Există un articol în Codul Civil care spune ceva de genul "oricine produce o pagubă cuiva, este obligat a o îndrepta". Dar până a invoca acel articol, există o mulțime de legi specifice, cum ar fi Codul Rutier pentru pagubele produse pe drumurile publice, ceea ce nu este cazul aici.
Deoarece nu specificați împrejurările concrete în care ați ajuns să parcați acolo, statutul dvs. în locul acela, este greu de dat un răspuns; e clar că ați fost păgubit dar poate și administratorul spațiului s-ar putea să aibă pretenții de la dvs.

Lazaru a scris:

Buna ziua. Am parcat in curtea unei firme private si mi-a fost lovita masina. Ce as putea face? Am fost la politia rutiera si de acolo mi-au spus ca trebuie sa ma duc pe civil. Acum ma suna doamna care este administrator sa ma intrebe ce cauta masina mea acolo. Am sanse sa castig daca il dau in judecata pe cel care a lovit masina?

Bună ziua,

Despăgubiri puteți cere de la cel care v-a lovit mașina. Ați putea face și niște poze.
În ceea ce privește parcarea mașinii într-o curte privată nu puteți sta dacă nu vi se mai permite de către proprietar.

Lazaru a scris:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident intr-un spatiu privat tionut tionut Zilele acestea m-am confruntat cu o problema . Venind cu masina la o institutie am parcat in curtea acelei institutii, curte care este spatiu privat . Din ... (vezi toată discuția)
Cum este legea, daca un teren privat este dat liber pentru folosire ... Anca987 Anca987 Cum este legea, daca un teren privat este dat liber pentru folosire public? Cazul este urmator. Exista un trotuar facut pe un teren privat, proprieterul a dat ... (vezi toată discuția)
Poate poliția locală sa ami facă dosar penal pentru băutură ... Beneficiile Beneficiile Poate poliția locală sa ami facă dosar penal pentru băutură dacă mă aflam pe un drum forestier (vezi toată discuția)