Zilele acestea m-am confruntat cu o problema . Venind cu masina la o institutie am parcat in curtea acelei institutii, curte care este spatiu privat . Din cauza neatentiei la plecare am zgariat masina portarului de acolo incercand sa ies cu a mea. Speriat fiind pe moment am iesit de acolo , mi-am dus masina cateva strazi mai departe , pentru ca nu vazuse nimeni ce se intamplase . Cu toate acestea m-am intors , simtindu-ma vinovat , la circa 15 minute dupa accident sa platesc dauna facuta . Gestul meu totusi nu a fost apreciat de portar care era foarte revoltat , amenintandu-ma de cateva ori cu bataia. Am trecut peste , intr-un final am ajuns la o intelegere si am platit daunele . Acum ma tot intreb , ce s-ar fi intamplat daca nu as fi fost de acord sa platesc suma ceruta de el ( care a fost destul de mare , pentru o zgarietura ) si ar fi chemat politia . Adica clar eu fugisem de la locul accidentului , ceea ce nu era tocmai bine pentru mine , dar totusi accidentul a avut loc pe un spatiu privat . As fi recunoscator daca cineva mi-ar putea da un raspuns .
Multumesc anticipat !
Dacă accidentul nu a fost pe drumurile publice, atunci nu a-ţi săvârşit nicio infracţiune la regimul circulaţiei rutiere, deci acel portar putea doar să vă dea în judecată pe cale civilă pentru eventualele daune.
O.U.G. nr.195/2002 Art.6. În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
14. drum public – orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile;
Proprietatea privata este una, destinatia parcarii este alta.Depinde ce institutie e.
De exemplu, parcarile supermarket-urilor, benzinariilor. Locatiile reprezinta proprietati private, dar parcarile sunt deschise circulatiei publice si se supun legislatiei rutiere.
In alta ordine de idei, oricum nu ar fi existat o infractiune. Nu exista parasirea locului accidentului daca au rezultat doar pagube materiale.
Singura obligatie in cazurile accidentelor soldate doar cu pagube materiale este sa va prezentati la politia rutiera pe raza careia s-a produs accidentul, in termen de 24 de ore.
Iar pentru cazul d-voastra ipotetic, daca acea parcare este destinata circulatiei publice, plecati linistit dupa incident si nu va prezentati la politie in termen de 24 de ore, ati fi ramas fara permis 30 de zile.
Dar asta numai in cazul in care pagubitul se ducea la politie si declara accidentul.
Cred ca ar fi fost mai bine ca inaintea platii daunei produse sa cereti portarului o factura si un deviz de reparatie pentru ca sa platiti valoarea reala a reparatiei. Cred ca ati fost santajat.
Fiind spatiu privat nu avea ce sa se intample. Singura lui pretentie trebuia exprimata in instanta solicitand daune care trebuiau probate (documente de plata eliberate pentru repararea zgarieturilor). In acest caz, firma dvs.de asigurari putea fi chemata in garantie pentru suportarea daunelor respective.