avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cuantum pensie minima obligatorie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cuantum pensie minima obligatorie

Buna seara,
va rog frumos sa-mi spuneti de ce pensia minima obligatorie nu se aplica in toate cazurile?Exista criterii ce trebiesc indeplinite si care ar fi acelea?Va multumesc00#-o00000000000000000000000000000
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:08, 10 Februarie 2010
Gasiti raspunsurile in primele trei articole ale OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, articole pe care le voi posta mai jos.
In esenta, beneficiaza de prevederile acestui act normativ persoanele care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
-sunt beneficiari ai sistemului public de pensii;
-au o pensie al carei cuantum este mai mic decat pensia sociala minima garantata;
-nu primesc si drepturi stabilite in baza unor legi speciale (indemnizatii etc.), drepturi care adunate cu pensia sa depaseasca nivelul pensiei sociale minime garantate.

Art. 1.
(1) Incepand cu data intrarii în vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta se instituie pensia sociala minima garantata.
(2) Incepand cu anul 2010, nivelul pensiei sociale minime garantate se stabileste, anual, prin legea bugetului de stat şi poate fi doar majorat prin legile de rectificare a bugetului de stat, în raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare.
(3) Pentru anul 2009, nivelul pensiei sociale minime garantate este de 300 lei incepand cu data de 1 aprilie 2009 şi de 350 lei incepand cu data de 1 octombrie 2009.
Art. 2.
(1) Beneficiaza de pensia sociala minima garantata pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plata, se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
(2) Pensia sociala minima garantata se determina ca diferenta intre nivelul prevazut la art. 1 şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plata, stabilit în conformitate cu Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile şi completarile ulterioare.
(3) Diferenta prevazuta la alin. (2) se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protectiei Sociale.
(4) In cazul pensionarilor care beneficiaza de pensie de urmas, pensia sociala minima garantata, calculata potrivit prevederilor alin. (2), se acorda fiecarui urmas în parte.
Art. 3.
(1) In situatia persoanelor care beneficiaza, prin cumul, atat de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cat şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi platite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor insumate ale tuturor acestor venituri.
(2) Pensia sociala minima garantata se acorda numai în situatia în care veniturile prevazute la alin. (1), insumate, se situeaza sub nivelul prevazut la art. 1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pensie va primi in plata ? gorjeanul gorjeanul am o vecina care a primit pe 15 martie decizia de pensionare...are total ani lucrati 18 si 9 luni punctaj 0,21 valoarea pensiei 193 lei..(salariul era mic in ... (vezi toată discuția)
Pensia minim garantata gibb gibb buna ziua , am si eu o intrebare : daca mama mea a lucrat 3 ani si acum are varsta pensionarii , poate beneficia de pensia minim garantata ? (vezi toată discuția)
Pensia sociala minima garantata si pensia de urmas Statescu Statescu Buna ziua! Soacra mea primeste pensie de urmas in cuantum de 330 lei. In conditiile in care pensia minima este (inca) 350 lei, ceva e in neregula. Ce ar ... (vezi toată discuția)