avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Schimbare permis dupa divorț
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Schimbare permis dupa divorț

Bună ziua!
As dori sa stiu daca exista in lege prevazut vreun termen in care trebuie sa mi schimb permisul de conducere pentru ca mi am schimbat numele după divorț (e acelasi ca in cartea de identitate).
Daca sunt oprita de politie in trafic, pot primi amenda pentru neschimbarea permisului?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:33, 10 Februarie 2025
Buna ziua

Aveti obligatia de a schimba permisul in termen de 30 de zile. Sanctiunea este amenda (4-5 puncte). 1 punct de amenda = 202 lei.

Conform OUG 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4-5 puncte amenda) neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare.

Tot conform OUG 195/2002, in cazul pierderii, furtului, schimbării numelui ori deteriorării certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat să solicite autorității competente eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau de înregistrare, în condițiile stabilite de autoritatea competentă, în termen de 30 de zile de la data declarării pierderii sau furtului, de la data schimbării numelui ori de la data constatării deteriorării, după caz.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Nu există termen. Citiți acest topic din 2013 (răspunsul colegului @cyan) - chiar dacă e vechi, s-a modificat un singur lucru: Ordinul MAI 123/2013 a fost abrogat anul trecut prin Ordinul MAI 82/2024.
Asa stiam si eu, tocmai pentru ca am vazut topicul mentionat de dvs. Am vrut totusi o confirmare ca asa este. Si ma intreb daca pot invoca cu succes acest argument in cazul unui control.

Manuela Rășină a scris:

Bună ziua,

Nu există termen. Citiți acest topic din 2013 (răspunsul colegului @cyan) - chiar dacă e vechi, s-a modificat un singur lucru: Ordinul MAI 123/2013 a fost abrogat anul trecut prin Ordinul MAI 82/2024.

Nu am găsit un temei legal pentru sancțiune, dar nu vă pot îndemna să nu-l preschimbați :)

Manuela Rășină a scris:

Nu am găsit un temei legal pentru sancțiune, dar nu vă pot îndemna să nu-l preschimbați :)

Mulțumesc! De schimbat, tot il voi schimba. Am amânat doar pentru ca mai e valabil un an jumatate si nu as fi vrut sa fac demersurile si cheltuielile de schimbare de 2 ori.
Problema este ca nu sunt sigura ca in cazul unui control, voi putea folosi argumentul ca nu este prevazut un termen legal de preschimbare.

Alte discuții în legătură

Schimbare nume permis auto ContSters367342 ContSters367342 As vrea sa îmi schimb si eu permisul pe numele după căsătorie, aveti idee ce acte am nevoie si mai important e vreo problema daca numele l-am schimbat acum ... (vezi toată discuția)
Schimbarea permisului și a actelor unei mașini dupã divorț și revenirea la numele anterior Fritzconstantin Fritzconstantin Este obligatorie schimbarea permisului și a actelor unei mașini după divorț și revenirea la numele anterior ? Există un termen în care ... (vezi toată discuția)
Permis neschimbat c_andreea c_andreea Buna ziua, Am o nelamurire. Daca conduc cu permisul neschimbat in urma casatoriei, acesta se poate retine sau se da doar amenda? Ar fi mai ok daca nu as ... (vezi toată discuția)