avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Am făcut credit Prima Casa am luat un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Am făcut credit Prima Casa am luat un apartament. ...

Buna ziua. Am făcut credit Prima Casa am luat un apartament. După 1 an jumate a decedat mama mea și sunt unica moștenitoare la acel apartament. Deci am 2 apartamente și vreau pe cel prin credit să îl dau băncii sa facă ce vrea cu el , dar nu știu dacă se poate. Mă afectează pe viitor adică voi figura că rău-platnică? Ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: alina05_07 , utilizator 12:16, 12 Februarie 2025
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cele cumparate prin prima casa nu se pot da in plata.
Cautati un cumparator sau si mai profitabil e sa inchiriati un ap si sa platiti ratele.
Buna ziua

Conform legii 77/2016, nu puteti da in plata un imobil cumparat prin prima/noua casa. Exista un proiect de lege care, daca se va adopta, va pwermite acest lucru. Dar deocamdata nu se poate.

De asemenea, un imobil luat prin prima/noua casa nu poate fi vandut in primii 5 ani de la achizitionare decat in anumite conditii:
- ori rambursati integral creditul
- ori gasiti pe cineva care ar fi eligibil pt programul prima/noua casa si este dispus care sa preia acel credit

Chiar daca nu ar exista restrictia impusa de program, pentru a da in plata un imobil trebuie indeplinite niste conditii:
- suma imprumutata sa nu fie mai mare de 250.000 eur
- sa existe impreviziune
--> pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creștere de peste 52,6% față de data încheierii contractului de credit
--> pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă
este necesară menținerea pragurilor valorice în ultimele 6 luni anterioare transmiterii notificării de dare în plată

Daca dati in plata acel imobil, pe langa faptul ca pierdeti banii platiti pana acum, inclusiv avansul, veti fi inscrisa la biroul de credite, lucru care evident va afecta negativ posibilitatea de a mai lua alte credite pe viitor.

Cea mai buna varianta, cel putin pana cand se vor implini 5 ani si veti putea sa-l vindeti mai usor este sa il dati in chirie.
Mulțumesc frumos
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2025
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am avut darea in plata si banca m-a informat ca a castigat. avocata ... utaadrian44@gmail.com utaadrian44@gmail.com Am avut Darea in plata si banca m-a informat ca a castigat. Avocata a spus ca stie ea banca, deci asa e. Am pierdut din cauza Impreviziunii. In 2008, cand am ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar nfurdea@yahoo.com nfurdea@yahoo.com ma intereseaza care este perioada dintre prima luna in care nu mi-am mai putut plati ipoteca si demararea actiunii de executare silita (vezi toată discuția)
Cale de atac DariusAlex DariusAlex Buna ziua, Recent am primit o hotarare judecatoreasca definitiva, la o contestatie de executare silita a unui credit ipotecar (unicul imobil de locuit cu ... (vezi toată discuția)