Buna ziua,
Am urmatoarea problema.
Am primit in 2024 o decizie de impunere de la anaf pentru 2018 - 2022
Veniturile erau din strainatate, eu locuind in tara foarte putin, nu am depus nici o declaratie pentru acea perioada.
Decizia a fost undeva la aproximativ 80.000E si s-au adaugat penalitati, dobanzi, accesorii, in momentul de fata trecând de 200.000E si creste lunar.
Au inceput in 2024 si executarea silita, insa nu am nimic pe numele meu in tara.
Suntem in 2025 si as vrea sa depun declaratia unica pentru veniturile din 2024 insa aici este si nelamurirea mea.
Daca depun si platesc, aceasta suma se va duce pe ce am din urma in mod automat si nu mai termin niciodata de platit la cate penalitati imi baga lunar, probabil chiar vor creste an de an. La impozitul pe care l-as plati, probabil achit doar penalitati si dobanzi. Achitand ceva nici prescriptia fiscala nu poate intra, din cate stiu nu trebuie sa se mai intample absolut nimic pentru urmatorii 3 ani.
Daca nu depun nimic, astept 3 ani si cer prescriptia, ulterior voi incepe sa depun declaratiile an de an. Ce riscuri pot fi? Anaf-ul tot vede aceste venituri pe care le realizez in strainatate insa nu se pot atinge de ele.
Nu stiu cum e mai bine sa procedez. Aveti un sfat? Multumesc
Datoriile se sting in ordinea vechimii. Deci sumele platite vor fi folosite pt a stinge din datoriile vechi.
Prescriptia pt datoriile fiscale nu este de 3 ani, ci de 5 ani calculati de la 1 iulie a anului urmator celui pentru care s-a nascut obligatia. Deci datoriile pt 2024 se prescriu la 1 iulie 2030. De asemenea luati in calcul ca prescriptia se aplica numai daca nu s-au facut deja demersuri pt executare silita. Nu functioneaza pe principiul ca daca ati reusit sa evitati plata un numar de ani se sterg automat.
Cea mai buna varianta ar fi fost sa fi profitat de amnistie anul trecut. Scapati de penalizari si dobanzi si plateati numai 75% din datoria principala.
Datorie la anaf
Ulauram
Bună seara! Am o situație cel puțin ciudata cu o datorie la Anaf. Din 2017 am închis un II datoriile trecând pe Cnp. Anul fiscal 2017 am încheiat cu ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.