avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Sunt benficiar al legii 118/1990 (copil de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Sunt benficiar al legii 118/1990 (copil de detinut ...

Buna ziua,
Sunt benficiar al legii 118/1990 (copil de detinut politic) conform unei Decizii emise in anul 2021 si beneficiez de o pensie calculata conform acestei legi.
Pe de alta parte sunt si salariat.
In legea 118/1990 la Art 8 , alin (2) pct a) scrie ca in calitate de beneficiar am dreptul la "asistență medicală și medicamente, în mod gratuit și prioritar, atât în tratament ambulatoriu, cât și pe timpul spitalizărilor".
Iar in Codul Fiscal exista ART. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, care prevede :
1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:
unde la pct d ma incadrez si eu:
d) persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945.
Si ma gandesc ca nu ar trebui sa mi se opreasca CASS din salariu, conform 118/1990 care imi acorda gratuitate la asistenta medicala.

Totusi, CASMB mi-a raspuns ca sunt obligata sa platesc CASS indicand acelasi articol 154- alin(2), care prevede: Persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la alin. (1) lit. d) - s), daca realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1), altele decat cele pentru care sunt exceptate, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanitate.
Interpretand astfel ca sunt scutita de plata CASS doar pentru pensia primita conform legii 118/1990, pensie care oricum nu este supusa obligativitatii de plata CASS, conform legilor in vigoare si nu datorita legii 118.

INTREBARE
Cum se traduce prevederea din lege pentru mine ?
Cum beneficiez eu de asistenta medicala gratuita daca am obligatia sa platesc oricum CASS?
In legea 118/1990 nu se specifica faptul ca sunt scutita de plata CASS doar pe indemnizatia primita conform legii, ci scrie ca beneficiez de asistenta medicala gratuita.
Multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:38, 14 Februarie 2025
Sunteti exceptata de la plata doar pentrui indemnziatia primita in baza D-L 118/1990 ..este vorba de alin.2 al art.154 C.fisc.. in speta, este vorba despre interpretarea legii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decretul-lege 118/1990 versus legea sanatatii 95/2006 Strommy Strommy Decretul-Lege 118/1990, cu toate modificarile la zi (ultima prin OU-nr.6/13.02.2008) spune la art.6, alin. (2) ca: \"...persoanele aflate in una din situatiile ... (vezi toată discuția)
Sunt scutit de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate ca beneficiar al og 105/1999 dupa tatal decedat? MateiSerban MateiSerban In temeiul legii 154/2021 si a Ordonantei 105/1999 am primit de la Casa de Pensii o decizie si o hotarare ca urmas al tatalui meu. Aceste acte, din cate ... (vezi toată discuția)
Bună seara! sunt asistent medical la un spital de stat. totodată, ... noellecristina25@gmail.com noellecristina25@gmail.com Bună seara! Sunt asistent medical la un spital de stat. Totodată, sunt beneficiar de DL 118 / 1990. Pot fi scutită de plata CASS din salariu? Aceasta ... (vezi toată discuția)