În cadrul companiei (privată) grila salarială a fost modificată.
Am încercat să vorbesc cu superiorul despre echivalarea grilei salariale (a mea încă este din 2009) dar am fost refuzat și îndrumat către HR.
Cei de la HR au recunoscut ca grila a fost actualizată dar firma nu poate echivala grila salarială și nici renegocierea salariului nu este posibilă în firma.
Ce pot face în acest caz?
Bună ziua!
Dacă această grilă de salarizare este una oficială și transparentă, adusă la cunoștința salariaților, ci nu doar un instrument de lucru intern al angajatorului, puteți acționa în instanță în vederea înlăturării acestei discriminări. Pe de altă parte, dacă nu este vorba despre o grilă de salarizare propriu-zisă, ci mai degrabă despre nivelurile salariale pe care le are angajatorul în vedere pentru fiecare salariat/categorie de salariați, intervine dreptul acestuia de a-și organiza activitatea și de a negocia (individual) contractele de muncă ale fiecărui salariat. În această situație, trebuie analizat dacă sunteți singurul salariat care nu a mai beneficiat de niciun fel de indexări din 2009 și până în prezent și dacă poate fi identificat un criteriu de discriminare.
Din ce am discutat cu cei de la HR, au recunoscut ca plafonul salaraial a fost aliniat cu ceea ce ofera competitia pe piata muncii din punct de vedere salarial. Salariul meu a crescut cu acele minuscule cresteri salariale anuale, dar sa angajezi pe aceeasi pozitie oameni noi cu salariu dublu, simt ca firma incearca sa te oblige sa iti dai demisia fortat,, un fel de concediere tacita.
In cazul meu mai sunt cam 60% dintre colegi.
Art.5 C.mun.
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, discriminare prin asociere, hărțuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată, este interzisă.
....