Alexandru Surcel a scris:
Așa că, sigur că ne dorim ca aceste practici să înceteze și tinerii să termine o școală și să se maturizeze cât de cât înainte să se apuce de întemeiat familii, dar până atunci hai măcar să îndrumăm astfel de cupluri către starea civilă împreună cu părinții ca măcar să-și legalizeze situația și să nu se trezească în caz de ceva fără drepturile și protecțiile legale ce decurg din instituția căsătoriei.
As ajuta, insa nu vad cum legalizand relatiile abuzive putem sa incurajam sa NU se mai intample astfel de relatii. Daca imi explici, sustin cu drag.
Pana atunci le infierez pentru ca, in opinia mea, implicatiile sociale sunt serioase, duc la crearea unei paturi sociale extrem de vulnerabile. Unul din 10 copii e nascut de o adolescenta, adica de o mama minora, fara studii, care adesea ramane captiva ca are doar 8 sau 10 clase, fara un loc de munca, fara un venit, destinata a fi dependenta de alte persoane, usor de manipulat si abuzat, respinsa ulterior si de familia ei si de „sot”. O mama care va creste un copil sau mai multi intr-un camin nu prea prietenos cu copiii, fara sanse, fara independenta, fara posibilitati, un sufletel chinuit.
58% dintre mamele minore sunt de etnie romana, 40% sunt de etnie roma si 2% de etnie maghiara. Ar fi bine sa lasam stereotipurile deoparte si sa le ajutam independent de etnie.
Copiii trebuie sa stea acasa sa se maturizeze, asta e scopul adolescentei, sa te certi cu mama si cu tata, sa iei decizii, sa inveti sa ti le asumi, acasa la tine. Nu schimbi un parinte cu alt parinte, ci parcurgi etapele normale ale maturizatii, nu sari peste. Ca nu vezi bebelusi care sar peste gangureala si trec direct la vorbit.
Recititi, dl. Epuree, solutiile, sunt in ultimul paragraf din mesajul meu anterior. Scoala este esentiala pentru dobandirea unei independente sociale si financiare. Nu este relevant ca ai facut scoala si esti muncitor, este relevant ca ai sau nu ai sansa unui job, nu ce job anume. Ca stii sa citesti un contract de inchiriere, de imprumut, ca nu esti abuzat, ca stii sa recunosti abuzul.
Stiti ca o adolescenta poate sa moara dand nastere? Ca pelvisul nu e suficient format de multe ori? Ca nu este relevant cazul x sau y, ca eu vorbesc de impact la nivel de societate, adica statistica. Dv. stiti un caz, eu stiu mai multe, insa nu acestea sunt relevante, ci impactul asupra noastra, a tuturor si suferinta acelor doi copii minori, mama si bebelus...
Din nefericire, majoritatea mamelor minore nu fac o urmarire medicala corespunzatoare a sarcinii, ajungand adesea in stare grava la spitale. Si, din experientele mele, in majoritatea cazurilor cosmarul incepe inainte de nastere.
Discutat variante privitor la copil impreuna cu parintii, oferit ajutor catre minora, acasa la ea, oferit ajutor cu cresterea copilului daca decide ca il creste, asa incat sa isi continue scoala. Astea sunt solutiile corecte pentru ea, pentru minora.