Spune ca nu are cetatenie romana, poate este una dintre tarile care nu permit mai multe cetatenii, nu stim, in cazul acesta uneori copilul poate pierde cetatenia statului unde s-a nascut daca ia cetatenia romana, in alte cazuri exista chiar sanctiuni. Sunt si tari europene care interzic dubla cetatenie.
De multe ori legislatiile statelor se suprapun si se contrazic privitor la cetatenie pentru ca nu exista drept international care sa se aplice in acest domeniu. Mai exact, o persoana poate fi vazuta intr-un stat ca avand o singura cetatenie a statului respectiv. Sigur ca venind in Romania, de exemplu, cu parinti romani, Romania il va considera ca fiind cetatean roman, chiar daca el a renunțat in străinătate la cetățenia română. Asta este cea mai intalnită situație și nu impactează neapărat persoana în cauză.
Totuși, există situații în care existența dovezii unei a doua cetățenii poate fi sancționată de un stat. În aceste situații nu este recomandat întotdeauna să se obțină dovezi privind a doua cetățenie. Foste state din URSS au conditii ciudate, unele state africane la fel... si prin Asia este tratată diferit cetățenia.
Libertatea dată de legea română nu este întâlnită peste tot.
Totuși, ideea de a face dovezi ca acel copil re si cetatenia romana poate fi buna, cum indruma si colega, in anumite situatii. Depinde de gradul de intelegere a parintilor, de cine si unde va locui dupa divort, cum se va desfasura relatia copilului cu parintele la care nu locuieste. In functie de asta trebuie sa decideti, caci ce cetatenie are copilul poate influenta mult situatia ulterioara.
De asemenea, chiar daca nu transcrieti certificatul copilului, aveti grija ca acel act sa indeplineasca conditiile pentru a fi recunoscut pe teritoriul Romaniei.