Buna ziua, am cumparat recent un teren iar pe terenul invecinat care are casa lipita de limita de proprietate spre mine este scoasa o teava de evacuare a gazelor de ardere, o teava de scurgere a condensului si tubulatura de la hota, in curtea mea . Exista vreo prevedere legala care sa il poata obliga sa o mute daca discutiile pasnice nu au nici un rezultat? Ideea este ca terenul este ingust si din aceasta cauza casa pe care o voi construi va avea toata intrarea si geamurile exact spre acea la 3 m de limita de proprietate.
Multumesc
Distanta prevazute de Codul civil este de 60 de cm de la streasina (in speta de la tubulatura de la hota) spre proprietatea dvs.
Se poate inalta teava de evacuare gaze pentru a se disipa gazele la inaltime.
Daca nu va intelegeti amiabil, puteti deschide actiune in instanta.
Multumesc mult pentru raspuns. Aceasta este prevederea din codul civil care se aplica in acest caz?:
Distanţa şi lucrările intermediare cerute pentru anumite construcţii, lucrări şi plantaţii - Distanţa minimă în construcţii -
Art. 612. - Puneri în aplicare (1)
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Nu imi era clar daca tevile respective se considera constructii.
Multumesc,
Aurora
Aveti o problema acolo, in sensul ca ati cumparat o anumita stare de fapt. Sunt multe case edificate pe hotar in RO. Daca toti cei care cumpara ulterior, vor dori ca vecinul care are casa de 50 de ani pe pozitia respectiva sa o mute cu 60 cm, jumatate din RO trebuie demolata si mutata cu 60 cm. Luati legatura cu un avocat sa va analizeze problema la fata locului si sa va gaseasca o solutie valida si nu cautata prin noul cod civil.