avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi

Joi, 10 aprilie, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de probă, debut în functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de probă, debut în functie

Bună. Am debutat în funcție la același angajator, cu un act adițional cu o perioadă de probă de 120 de zile. În această perioadă de 120 de zile am dorit să demisionez, iar angajatorul mi-a spus ca nu pot decât cu o perioadă de preaviz de 45 de zile. Este legală solicitarea de preaviz ținând cont de perioada de probă din actul adițional?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2025
BB23, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina Maria Diculescu-Șoimu , Avocat 11:34, 25 Februarie 2025
1. Art.31 alin. (3) din Codul muncii: „pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia”.

2. Daca va dati demisia , atunci aceasta poate fi cu sau fara preaviz.
Bună ziua!

În timpul sau la finalul perioadei de probă, puteți comunica angajatorului o simplă notificare, prin care să-i aduceți la cunoștință inițiativa dumneavoastră privind încetarea contractului dumneavoastră individual de muncă în temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii. Nu o intitulați „demisie” și nu vă raportați la prevederile legale care reglementează această instituție. Oricare parte poate avea inițiativa încetării contractului individual de muncă printr-o simplă notificare, nemotivată, fără acordarea vreunui termen de preaviz. Angajatorul este obligat, în această situație, să ia act de încetarea contractului dumneavoastră individual de muncă și să dispună demersurile corespunzătoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in perioada de proba shoni17 shoni17 Am un contract de munca cu timp partial, 1h/zi. In contract este stipulat ca perioada de proba este de 120 zile. Va rog sa-mi spuneti daca imi pot da demisia ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca determinat, demisie Furtună Nicu-Vlad Furtună Nicu-Vlad Legea 53/2003 din codul muncii articolul 31 (3) \"In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile ... (vezi toată discuția)
Demisie edward71 edward71 Este adevarat ca se poate demisiona si fara sa semnezi demisia( am vorbit telefonic cu secretara si mi-a zis ca nu este obligatorie prezenta mea si ca se poate ... (vezi toată discuția)