buna ziua
am si eu o intrebare
In anul 2009 am efectuat o reparatie foarte costisitoare la o instalatie importanta a societatii, costurile ridicandu-se la cca. 80% din valoarea de inventar a instalatiei. Reparatia a avut drept scop aducerea instalatiei la parametri initiali de functionare.
Exista baza legala pentru repartizarea chelt cu reparatia pe mai multe exercitii financiare? Am vazut in HG 909/1997 (Normele legii 15/1994) ceva la pct.9, dar nu imi e clar daca "perioada de timp" se refera la mai multe exercitii financiare.
Multumesc
cred ca mai aproape de adevar ar fi sa nu considerati reparatie ci mai degraba investitie
ART. 24
Amortizarea fiscală
(3) Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile:
d) investiţiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate în scopul îmbunătăţirii parametrilor tehnici iniţiali şi care conduc la obţinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix;
In acest caz puteti esalona reparatia pe durata de amortizare a mijlocului fix
De retinut si urmatorul aspect :
(22) Prevederile Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică la calculul profitului impozabil, cu excepţia prevederilor art. 3 alin. 2 lit. a) şi ale art. 8 din aceeaşi lege.
Eu as considera aceasta operatiune ca fiind o reparatie capitala si as amotiza pe perioada pana la urmatoarea reparatie capitala planificata sau in lipsa unei astfel de repetabilitati, pe durata de viata reevaluata cu ocazia repunerii in functiune sau a inventarierii anuale.
Nu trebuie sa aveti emotii nici dpdv contabil (imaginea e fidela) si nici dpdv fiscal, cata vreme esalonati niste cheltuieli, deci nu diminuati baza impozabila (ba chiar favorizati Fiscul).
Interesanta speta, multumim frumos, dar ea intareste ideea de a nu descarca pe cheltuieli intreaga suma, asa cum a facut-o societatea in cauza (controlata); fiscul a interpretat ca nedeductibile fiscal acele cheltuieli;
In cazul nostru contribuabilul doreste esalonarea cheltuielilor pe mai multe exercitii, nicidecum diminuarea imediata a profitului impozabil, deci in sensul interpretarii date si de organul de control din speta;
Consider corect punctul lui de vedere (celui care a deschis topicul) aplicand rationamentul profesional: alocarea cheltuielilor la perioada in care se realizeaza veniturile, pe principiul independentei exercitiilor. :)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.