avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general esalonarea cheltuielilor cu reparatiile pe mai multe ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

esalonarea cheltuielilor cu reparatiile pe mai multe exercitii financiare

buna ziua
am si eu o intrebare
In anul 2009 am efectuat o reparatie foarte costisitoare la o instalatie importanta a societatii, costurile ridicandu-se la cca. 80% din valoarea de inventar a instalatiei. Reparatia a avut drept scop aducerea instalatiei la parametri initiali de functionare.
Exista baza legala pentru repartizarea chelt cu reparatia pe mai multe exercitii financiare? Am vazut in HG 909/1997 (Normele legii 15/1994) ceva la pct.9, dar nu imi e clar daca "perioada de timp" se refera la mai multe exercitii financiare.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 13:19, 12 Februarie 2010
cred ca mai aproape de adevar ar fi sa nu considerati reparatie ci mai degraba investitie
ART. 24

Amortizarea fiscală
(3) Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile:
d) investiţiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate în scopul îmbunătăţirii parametrilor tehnici iniţiali şi care conduc la obţinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix;

In acest caz puteti esalona reparatia pe durata de amortizare a mijlocului fix
De retinut si urmatorul aspect :
(22) Prevederile Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică la calculul profitului impozabil, cu excepţia prevederilor art. 3 alin. 2 lit. a) şi ale art. 8 din aceeaşi lege.
Eu as considera aceasta operatiune ca fiind o reparatie capitala si as amotiza pe perioada pana la urmatoarea reparatie capitala planificata sau in lipsa unei astfel de repetabilitati, pe durata de viata reevaluata cu ocazia repunerii in functiune sau a inventarierii anuale.

Nu trebuie sa aveti emotii nici dpdv contabil (imaginea e fidela) si nici dpdv fiscal, cata vreme esalonati niste cheltuieli, deci nu diminuati baza impozabila (ba chiar favorizati Fiscul).

Succes!
va pot prezenta decizia MF data in solutionarea unei contestatii la o speta similara :

[ link extern ]

Interesanta speta, multumim frumos, dar ea intareste ideea de a nu descarca pe cheltuieli intreaga suma, asa cum a facut-o societatea in cauza (controlata); fiscul a interpretat ca nedeductibile fiscal acele cheltuieli;

In cazul nostru contribuabilul doreste esalonarea cheltuielilor pe mai multe exercitii, nicidecum diminuarea imediata a profitului impozabil, deci in sensul interpretarii date si de organul de control din speta;

Consider corect punctul lui de vedere (celui care a deschis topicul) aplicand rationamentul profesional: alocarea cheltuielilor la perioada in care se realizeaza veniturile, pe principiul independentei exercitiilor. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

impozit forfetar trim 2 pt srl suspendat in mai 2010 anamaria80 anamaria80 Buna ziua. Un srl care nu desfasuara activitate a declarat impozit forfetar pentru primul trim 550 lei.In luna mai 2010 isi suspenda activitatea.Ce impozit ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila reparatie mijloc fix camila2013 camila2013 In cadrul unui mijloc fix (ex masina cusut) se inlocuieste o piesa din cauza careia utilajul respectiv nu mai functiona. Cum se inregistrea in contabilitate ... (vezi toată discuția)
Piesa de schimb sau mijloc fix? lidiao lidiao Revin cu o problema mai veche, am o cupa excavator in val 3000 lei si un cui picon in val de 7800 lei, dilema mea cea mare sunt mijloace fixe? Incadrat la ... (vezi toată discuția)