avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Iesire la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Iesire la pensie

Buna dimineata,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: cand poate iesi sotia la pensie fara penalizari sau cu penalizari foarte mici?
Precizari:
- avem 2 copii;
- lucreaza ca profesor in invatamantul preuniversitar din septembrie 1992;
- in perioada 1987-1992 a urmat cursurile facultatii, la zi, 5 ani.
In concluzie, in septembrie va avea 33 ani contributivi si 5 ani necontributivi (anii de facultate).
Imi puteti preciza si articolele care confirma raspunsul dvoastra?
Multumesc mult!!
Cel mai recent răspuns: Rosca Marian , utilizator 08:24, 28 Februarie 2025
Care este data de nastere?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca e nascuta dupa ian 1967 ( si asa ar fi , din ce am calculat eu ) , legea stabileste stagiul complet de cotizare la 35 ani . Pentru a accede la pensie anticipata , precum si pentru a beneficia de reducerea pentru copii , are nevoie sa indeplineasca stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV . Ori , dvs. spuneti ca nu are decat 33 ani . Prin urmare , mai are nevoie de 2 ani de contributie . Este vorba de anexa 5 a Legii 360/2023 , de art 51 (1) si art 58 (1) din aceeasi lege .
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2025
CHKa, utilizator
1968

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire la pensie_completari Rosca Marian Rosca Marian Buna dimineata, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: cand poate iesi sotia la pensie fara penalizari sau cu penalizari foarte mici? V-as ruga sa ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare Rosca Marian Rosca Marian Buna dimineata, IN SOLICITAREA MEA ANTERIOARA NU AM FOST SUFICIENT DE CLAR!! Stiu ca este 1 Martie dar sotia ar vrea sa stie daca se poate pensiona INCEPAND ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor neconstitutionala pentru cei care incheie contract ... Epuree Epuree Legea pensiilor neconstitutionala pentru cei care incheie contract cu CAS (aici nu ma refer la contractul incheiat pentru o perioada de 6 ani ... (vezi toată discuția)