avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi

Joi, 20 martie, are loc evenimentul: Impozitul minim global de 15%: Cadrul de implementare a Directivei Pillar 2 în România. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Taxe imense recalculate de ANAF din cauza unei copii ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Taxe imense recalculate de ANAF din cauza unei copii gresite dupa un contract pe PFA din 2019

Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie:
Anul trecut mi-am inchis PFA-ul pe care nu am mai avut activitate din 2020. E vorba de un PFA la norma de venit pentru servicii IT.
In urma cu citiva ani, in perioada 2018-2019, am avut un contract pe PFA pentru consultanta servicii IT cu o firma din Franta. Firma respectiva avea si un punct de lucru in Romania cu care am avut un contract individual de munca pe o valoare mai mica. Deci practic valoarea neta a salariului negociat de mine era compusa din netul pe CIM si ce incasam pe PFA dupa plata impozitelor.
Punctul de lucru din Romania a intermediat si s-a ocupat de toate actele: intocmire contract, administrare PFA prin intermediul unei firme de consultanta/contabilitate (pentru care am facut procura notariala de imputernicire), etc. Dupa ce am semnat contractul pe PFA la sediul punctului de lucru din Romania, contractul a plecat la semnat si plecat a fost, insa nu mi-am dat seama ca nu am o copie pentru ca m-am luat cu lucrul, cu viata, etc.
Facturile emise pe PFA contin obiectul corect al contractului, "servicii de consultanta it", si numarul de contract.
Anul trecut insa dupa ce am inchis PFA-ul, cei de la ANAF mi-au cerut registre de incasari si plati, devize de lucrari, si alte acte pe care nu le-am intocmit niciodata, fie pentru ca nu erau necesare fie pentru ca la vremea respectiva ar fi trebuit sa se ocupe de ele firma de consultanta contabila/financiara tocmita de angajator. Am avut doar facturile intocmite corect la vremea respectiva, iar registrele de incasari si plati pe anii ceruti le-am facut eu dupa ce am cerut de la banca extrase de cont din vremea respectiva si pe baza facturilor.
De asemenea mi-au cerut si copie dupa contract pe care am constatat ca nu il am, initial crezind ca l-am ratacit fie in urma unei inundatii fie in urma mutarii de la un domiciliu anterior, asa ca am cerut o copie dupa acest contract firmei cu care am colaborat.
"Copia" primita insa era facuta dupa un model pe care ei au inceput sa-l foloseasca mult mai tirziu, in contracte de servicii software cu SRL-uri, incepind cu perioada 2022-2023 sau cind s-a micsorat foarte mult plafonul pe PFA-ul (de la 100k EUR/an la 25k EUR/an, peste care trebuia sa se treaca la nivel de impozitare real).
Asadar conform actelor trimise la ANAF acum m-am pricopsit cu taxe si penalitati pentru 2019/2020 de foarte multe mii de euro pentru ca activitatea trecuta pe contract era de dezvoltare software, si nu de consultanta ca in contractul original si in realitate, drept urmare s-au recalculat impozitele, CAS si CASS in sistem real si nu la norma.

In situatia de fata am ajuns sa platesc aceste taxe pentru ca nu aveam de unde sa stiu, neavind pregatire in domeniul financiar/fiscal, ca acea "copie" dupa contract primita este una gresita si neconforma cu serviciile prestate in realitate de mine (dar mentionate corect pe facturi). Am specificat aceste lucruri si in "punctul de vedere" pe care l-am trimis ulterior catre ANAF dar au considerat (deci "au considerat") ca nu se impune schimbarea deciziei luata initial.

Asadar acum ma gindesc sa imi recuperez din dauna. Ce as putea sa fac? Am vreo sansa de a da in judecata angajatorul, firma de contabilitate, etc? Martori se pot gasi care sa confirme situatia de lucru de atunci, inclusiv faptul ca multi nu au primit inapoi contractele semnate lucru de care nu ne-am dat seama atunci.

Multumesc anticipat pentru orice sugestie!
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2025
mituc, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa pe codul caen 6202 la norma de venit - intrebari cu noile schimbari danyboy danyboy Buna ziua, Am si eu cateva intrebari legate de un PFA pe codul CAEN 6202 la norma de venit: 1. Mai exista norma de venit pentru IT (creare the software ... (vezi toată discuția)
Atingere plafon tva Cornel83 Cornel83 Buna ziua, As dori o clarificare pentru urmatoarul scenariu: PFA norma de venit (domeniul IT - caen 6202), inregistrat in scopuri de TVA doar pentru ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa Ruuxi Ruuxi Buna ziua, as vrea sa imi infiintez PFA, insa inainte de pasi si acte as vrea sa stiu ce implica, de exemplu ca PFA cum imi iau concediu de odihna si daca ... (vezi toată discuția)