avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocarea donației și efectele asupra terților ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocarea donației și efectele asupra terților dobânditori

Buna ziua,

Puteti va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la vanzarea unui imobil care anterior a fost primit prin donatie?
Eu intreb din perspectiva unui potential cumparator prin act de vanzare-cumparare. Imobilul respectiv este in posesia proprietarului care l-a primit printr-un act de donatie. Nelamurirea mea este:

Daca donatorul (avand mai multi mostenitori) a donat imobilul (neavand clauze speciale de imposibilitatea instrainarii imobilului), dar ulterior, din varii motive, actul de donare este contestat (cum ar fi pentru ingratitudine, neîndeplinirea sarcinilor asumate de donatar, incalcarea rezervei succesorale a mostenitorilor donatorului sau alte posibile motive legale), pe mine ca si cumparator ma va afecta? Eu fiind de buna-credinta si avand inscrierea in cartea funciara si actul de proprietate? Din punct de vedere legal, din ce am gasit/inteles, ar trebui ca si cumparator sa fiu protejat si eventualul proces sa fie intre donator si donatar, acesta din urma sa il despagubeasca pe donator/mostenitor in cazul unei contestatii.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:36, 1 Martie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În primul rand, donațiile sunt irevocabile.
Prin excepție, pot fi revocate, doar în cazurile limitativ prevazute de art.1120 din Codul civil.
"Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul."

Și urmează întrebările:
Donația a fost cu vreo sarcină pe care donatarul ar fi trebuit sa o îndeplinească?
Donatarul a adus donatorului injurii, a atentat la viata lui sau a persoanelor apropiate donatorului, a săvârșit cruzimi sau i-a refuzat alimente?

În privința moștenitorilor rezervatari, în cazul încălcării rezervei, vorbim despre reductiune, nu despre revocare.
Sunt doua lucruri diferite.
Donatorul/donatorii mai trăiesc?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie ContSters96930 ContSters96930 Mai vin cu o intrebare daca se face donatie in loc de act de vinzare cumparare ,care este mai bun,donatia se poate darama? (vezi toată discuția)
Cum pot ataca o donatie? olgastratulat5@gmail.com olgastratulat5@gmail.com Am donat o casa fratelui meu si soției lui fara nici un ban care au 2 copii.Fara nici o clauză.Cum pot ataca donația.? (vezi toată discuția)
Contract de donatie botezmada botezmada Buna ziua! Sotului meu i-a fost donata o casa, fara nici un fel de obligatii sau pretentii, in urma cu 9 ani de catre o familie, sot si sotie care au 3 ... (vezi toată discuția)