avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare pierderi apa calda + rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare pierderi apa calda + rece

Buna seara. Va rog sa imi spuneti cum se repartizeaza piederile de apa calda si rece intre proprietarii care au apometre cu citire radio si cei care nu au astfel de apometre. Exista o baza legala sau este suficienta hotararea AG ? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:54, 3 Aprilie 2025
Raspunsul scurt e ca exista un temei legal, repartizarea pe numar de persoane, asa cum scrie la art. 82 din legea 196/2018. Hotarirea AG nu e temei legal, ea poate fi anulata in instanta, conform art. 52 din aceeasi lege.

Raspunsul mai lung e ca:
- diferenta dinre suma contorilor de apa individuali si ceea ce inregistreaza apometrul furnizorului de apa poate fi si in sens contrar, adica uneori (nu detaliez tehnic motivele, nu face obiectul discutiei ) suma respectiva sa fie mai mare decit ce arata lunar apometrul furnizorului
- diferente pot aparea chiar daca toate apometrele sunt radio
- legiuitorul a specificat clar acel mod de repartitie si, din moment ce metrologic,apometrele individuale sunt repartitoare de costuri, nu se verifica periodic, si nu conteaza ca iese acea diferenta
- nu exista vreo norma legala care sa faca discriminare intre cei cu apometre radio si cei cu apometre fara aceasta transmisie, elementul de masura este acelasi, cel radio este un apometru obisnuit caruia i se ataseaza un modul de citire de la distanta
- acele diferente, explica legiuitorul la art. 82 "nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare" - adica nu exista vreun mijloc tehnic prin care sa se faca repartitia diferentei pe fiecare consumator individual in parte, prin urmare, cum persoanele sunt cele ce consuma acea apa, cea mai justa metoda de repartitie e cea pe numar de persoane
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2025
latka, utilizator
Multumesc.
Intr-un bloc exista mai multe tipuri de apometre de apartament. Unele se citesc de o firma specializata (de exemplu cea care a furnizat apometrele cu radio), altele se citesc de locatari, pentru cele necitite se estimeaza consumul - stiti cumva daca vreo asociatie inregistreaza consum pausal dupa trei luni de necitire ? Unele se citesc cu doua zecimale, altele cu una, altele fara (doar mc intregi). Daca blocul are multe apartamente (cel putin 100), diferentele din cauza citirii pot fi de ordinul zecilor de metri cubi. De exemplu, daca peste 50 de contoare (25 apartamente) se citesc fara zecimale.

Daca diferenta uriasa apare si din cauza modurilor foarte diferite de citire a apometrelor de apartament, de ce trebuie sa suporte toti locatarii aceeasi "pierdere" ca si cum am fi in comunism ? Cum s-ar putea profita de art 82 alin (3) si (4): repartizarea cheltuielilor se face dupa un regulament aprobat de comitetul executiv, care stabileste cotele de participare pe persoana ?

Repet: diferenta uriasa apare si pentru ca unele apometre se citesc fara zecimale. Acest fapt nu are nici o legatura cu numarul de persoane din acel apartament.
Daca exista o asemenea strictete in citire, cei care nu au transmisie radio pot fi obligati sa transmita poza cu contorii si s-a terminat bilciul. Desi, daca se citesc cu 2 zecimale, ies din discutie zecile de metri cubi. E suficient si ca proprietarii sa raporteze prima zecimala, ca incertitudinea sa fie minora.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2025
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, de 5 ani de zile ne confruntăm cu o problema pe ... CostinelStoicea CostinelStoicea Buna seara, De 5 ani de zile ne confruntăm cu o problema pe care am sesizat-o de curând: un consum suplimentar destul de mare pe scara: în jur de 20-25 MC, ... (vezi toată discuția)
Calcul eronat techem sau sunt eu absurd ? de curand am luat in ... Mytro Mytro Calcul eronat Techem sau sunt eu absurd ? De curand am luat in administrare o asociatie unde calculul se face de catre Techem, exista o parte proprietari ... (vezi toată discuția)
Desfiintare apometre nicusofia nicusofia Va rog sa ma ajutati.... intr-un bloc in care pana luna aceasta toti proprietarii au avut apometre atat la apa calda cat si la apa rece, s-a hotarat de catre ... (vezi toată discuția)