avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare pierderi apa calda + rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare pierderi apa calda + rece

Buna seara. Va rog sa imi spuneti cum se repartizeaza piederile de apa calda si rece intre proprietarii care au apometre cu citire radio si cei care nu au astfel de apometre. Exista o baza legala sau este suficienta hotararea AG ? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: miss dulcine , utilizator 13:32, 3 Martie 2025
Raspunsul scurt e ca exista un temei legal, repartizarea pe numar de persoane, asa cum scrie la art. 82 din legea 196/2018. Hotarirea AG nu e temei legal, ea poate fi anulata in instanta, conform art. 52 din aceeasi lege.

Raspunsul mai lung e ca:
- diferenta dinre suma contorilor de apa individuali si ceea ce inregistreaza apometrul furnizorului de apa poate fi si in sens contrar, adica uneori (nu detaliez tehnic motivele, nu face obiectul discutiei ) suma respectiva sa fie mai mare decit ce arata lunar apometrul furnizorului
- diferente pot aparea chiar daca toate apometrele sunt radio
- legiuitorul a specificat clar acel mod de repartitie si, din moment ce metrologic,apometrele individuale sunt repartitoare de costuri, nu se verifica periodic, si nu conteaza ca iese acea diferenta
- nu exista vreo norma legala care sa faca discriminare intre cei cu apometre radio si cei cu apometre fara aceasta transmisie, elementul de masura este acelasi, cel radio este un apometru obisnuit caruia i se ataseaza un modul de citire de la distanta
- acele diferente, explica legiuitorul la art. 82 "nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare" - adica nu exista vreun mijloc tehnic prin care sa se faca repartitia diferentei pe fiecare consumator individual in parte, prin urmare, cum persoanele sunt cele ce consuma acea apa, cea mai justa metoda de repartitie e cea pe numar de persoane
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2025
latka, utilizator
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apometre cu citire radio probleme montaj Nexus11 Nexus11 Apometre cu citire radio Dorim sa montam (cel putin o parte dintre noi) apometre de citire de la distanta pentru a putea reduce din pierderile de apa ce ... (vezi toată discuția)
Apometre cu / fara citire radio florinapopa florinapopa Buna ziua In blocul in care locuiesc au fost schimbate apometrele in majoritatea apartamentelor. Eu, deocamdata, din motive tehnice, nu am facut-o, am ... (vezi toată discuția)
Obligat sa schimb apometrele? pya pya Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre ... (vezi toată discuția)