Intenționez să înființez o asociație alături de alți doi membri fondatori, astfel încât numărul total al membrilor să fie trei. Dorim ca toți cei trei membri fondatori să facă parte din consiliul director al asociației. Având în vedere această structură, solicit îndrumări cu privire la desemnarea persoanei care să exercite dreptul de control financiar intern. Înțeleg că, în conformitate cu legislația în vigoare, în cazul în care numărul asociaților este mai mic de 15, fiecare asociat care nu este membru al consiliului director poate exercita acest drept de control. Totuși, în situația noastră specifică, toți asociații sunt membri ai consiliului director. În acest context, vă rugăm să ne sfătuiți cu privire la modalitatea adecvată de a asigura controlul financiar intern al asociației, respectând prevederile legale aplicabile.
Nu e cazul sa discutați de acest aspect la o asociatie cu doar trei membrii. Veți colabora cu un contabil autorizat membru CECCAR care sa va tina contabilitatea și sa va întocmească și semneze bilanțul anual și declaratia 101 anuala. Deajuns.
Dumneavoastră va veți ocupa cu tinerea la zi a Registrului de casa al asociației cu toate incasarile de venituri și plățile de cheltuieli făcute în numerar. E ușor de ținut.
Sa va faceți un dosar în care sa adunați toate actele (facturi, chitanțe, bonuri de la casa de marcat făcute pe asociatie) începând cu cele de la înființarea ei.
La sub 15 membri nu e obligatoriu sa ai cenzor. Rolul cenzorului intr-o asociatie este sa fie ochii si urechile Adunarii Generale, si sa o informeze pe aceasta daca ce raporteaza Consiliul Director pare in regula, sau pare sa fie fals sau nebazat pe documente si pe realitate. Prin urmare cand toti membrii asociatiei fac parte din Consiliul Director, dar asociatia nu are peste 15 membri, nu are sens sa ai cenzor, Daca chiar vrea, asociatia poate sa isi sa cenzor din afara asociatiei (adica unul care nu e membru), dar are rost doar din motive de imagine publica, sau daca ii cere asta ceva finantator, legea nu crere si logic nu isi are rostul daca toti membrii asociatiei sunt si in CD. Nu e obligatoriu sa existe o persoana care sa aiba ca atributii controlul financiar intern cand nu sunt peste 15 membri. Acea posibilitate legala ca atunci cand nu exista numit cenzor sau comisie de cenzori, orice membru al asociatiei care nu face parte din Consiliul Director sa exercite atributiile specifice cenzorului nu este o obligatie sa existe asa ceva, ci e o posibilitate oferita membrilor care nu fac parte din CD sa stie ca CD ales de ei chiar pare ca face treaba, sa nu trebuiasca sa mearga "pe incredere"....