avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Obligativitate cenzor fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Obligativitate cenzor fundatie

O fundatie cu 3 fondatori, este obligata sa numeasca un cenzor?
In ordonanta 26/2000 scrie ca se aplica regulile de la asociatii, adica eu inteleg ca nu este obligatoriu cenzorul pt o fundatie cu mai putin de 15 fondatori.
Multumesc pt raspunsuri
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:27, 14 Noiembrie 2014
Regimul organelor de conducere si control este diferit la asociatii de cel la fundatii, din cauza diferentelor esentiale: La asociatii, fondatorii devin membri, formeaza initial Adunarea Generala, asa ca pe Consiliul Director il poate controla ierarhic AG si cat timp sunt putini membri ( max. 15) e optional sa alegi cenzor sau comisie de cenzori pentru ca orice membru care nu face parte din CD poate face pe cenzorul controland CD, In schimb, la fundatie, nu exista membri, si fondatorii nu au in acea calitate nicio relatie si drept si obligatie fata de fundatia infiintata de ei dupa ce aceasta dobandeste personalitate juridica ( ei pot eventual fi membri in Consiliul Director sau in alt organ, sau pot fi salariati sau voluntari, dar asta nu deriva din calitatea de fondator). Prin urmare Consiliul Director al Fundatiei nu are un organ ierarhic superior care sa il controleze, si nu exista nici membri, ca la asociatie, care sa controleze ei ce face CD, de aceea la fundatie e obligatorie existenta unui organ de control distinct, desi e o usoara neclaritate daca e obligatoriu comisie de cenzori sau cenzor ( OG 26 / 2000 - art.31 alin.1 versus art.29 alin.2 lit.c), In opinia mea se poate opta liber la fundatii, prin Statut, intre cenzor si comisie de cenzori, dar trebuie sa existe una din variante. Referirea din art. art.31 alin.2 la art.27 este o necorelare cu forma actuala a art.27 si voia doar sa completeze articolul cu elementele care nu au necesitat instituirea unor reguli diferite pentru fundatii, de exemplu atributiile organului de control.... Neinstituirea organului de control la fundatie ( cenzor sau comisie de cenzori) duce la nulitatea absoluta a actului constitutiv ( conform art. 16 alin.2 lit.g din OG 26 / 2000). Si nu mai confundati membrii ( asociatii / membri asociati) de la asociatii, cu fondatorii de la fundatii. Au natura juridica radical diferita - la asociatie, fondatorii devin membri, parte din AG, au drepturi si obligatii, la fundatii in schimb, repet, fondatorii nu mai au pe viitor aproape niciun drept si absolut nicio obligatie fata de fundatie in virtutea calitatii de fondator ( singurul caz e in situatia in care se pune problema modificarii scopului). Doar indirect mai pot avea de a face cu fundatia, daca s-au numit in CD sau ca cenzor sau in comisia de cenzori, sau sutn salariat sau voluntar, dar asta pot sa fie si cei care nu au fost fondatori....
Multumesc foarte mult.
Atunci inteleg ca daca se numeste un singur cenzor, nu e obligatoriu sa fie expert contabil, poate fi oricine?
ecbrom a scris:

Multumesc foarte mult.
Atunci inteleg ca daca se numeste un singur cenzor, nu e obligatoriu sa fie expert contabil, poate fi oricine?


La asociatii e indubitabil ca, in caz ca nu sunt peste 100 membri, si deci nu e obligatoriu sa ai comisie de cenzori, ci ai doar cenzor ( obligatoriu de la 15 membri) acesta nu trebuie sa indeplineasca nicio conditie speciala ( doar sa aiba capacitate juridica civila depina de exercitiu, ceea ce de regula inseamna sa aiba 18 ani impliniti). Sigur ca e de dorit sa aiba anumite cunostinte de contabilitate si managment financiar si organizational, ca sa isi poata exercita adecvat rolul, ca altfel are nevoie de ajutor de la persoane calificate... Din analiza gramaticala a legii ar rezulta ca si la fundatii, daca ai optat pentru cenzor, nu comisie de cenzori, el nu trebuie sa aiba vreo calitate speciala. O analiza logica insa ridica niste semne de interebare, dat fiind ca la fundatii nu exista "adunare generala" si cenzorul nu e ales de aceasta ca sa supravegheze CD fiind ochii si urechile organului suprem, ci la fundatii cenzorul e ales de CD si controleaza tot CD si raporteaza tot CD, asa ca logic are sens activitatea lui numai daca are o anumita independenta profesionala care, in cazul acesta, ar putea deriva doar din statutul sau de profesionist exercitand profesie liberala... si oricum la fundatii fiind un patrimoniu initial de minim 90.000 lei acum, se presupune ca sunt operatiuni patrimoniale de valoare semnificativa, asa ca si controlul intern trebuie sa fie mai riguros, dat fiind ca nu prea are cum exista control ierarhic pentru ca fondatorii nu mai au in acea calitate vreun drept de conducere si control asupra CD odata ales, si nu exista nici o adunare generala... Prin urmare, desi nu exista text expres de lege, eu consider ca ar trebui la fundatii ca cenzorul sa fie contabil autorizat sau expert contabil membru CECCAR, pe cand la asociatii, cand e doar cenzor, nu comisie de cenzori, nu e cazul...
Multumesc foarte mult.
Inca o intrebare asi avea: poate contabila fundatiei sa fie si cenzor?
Nu. Pana la urma cenzorul trebuie sa controleze ce face si contabilul in acea fundatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificarea presedintelui asociatiei Morisca Morisca Verificarea activitatii presedintelui unei asociatii corale se face doar de catre membrii fondatori sau se sesizeaza Curtea de Conturi cu privire la activitati ... (vezi toată discuția)
Precizari despre diferenta asociatii si fundatii Alexandraverde Alexandraverde Buna ziua, am mare nevoie sa ma ajutati in privinta unei nelamuriri. Care este diferenta dintre ONG, Asociatie si Fundatie? Va rog mult sa ma ajutati cu un ... (vezi toată discuția)
Cenzor-asociatie sau fundatie legally brunette legally brunette Buna ziua! In cazul unei asociatii (ONG) , persoana desemnata ca cenzor trebuie sa fie obligatoriu membru din asociatie sau poate fi si cineva din afara ... (vezi toată discuția)