avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Precizari despre diferenta asociatii si fundatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Precizari despre diferenta asociatii si fundatii

Buna ziua, am mare nevoie sa ma ajutati in privinta unei nelamuriri. Care este diferenta dintre ONG, Asociatie si Fundatie? Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. O seara frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Mihai Lisețchi , Alte profesii 00:24, 2 Aprilie 2014
ONG - organizatie non-guvernamentala.

Asociatia si Fundatii sunt ONG-iri.

Diferenta intre cele doua comporta o discutei mai ampla. In general:
- costurile infiintarii unei asociatii sunt mult mai mici decat cele pentru infiintarea unei fundatii.

- numarul de membrii fondatori difera : pentru constituirea unei asociatii trebuie sa fie cel putin 3 persoane, iar pentru o fundatie cel putin una.

Detalii gasiti si aici
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
In plus fata de diferentele deja mentionate ref. nivel patrimoniu minim initial ( actualmente la asociatii 850 lei, la fundatii de regula 85000 lei), si de numar de fondatori (asociatii minim 3, fundatii suficient si unul singur), mai sunt si altele, importante:
- o asociatie este prin definitie o structura democratica, in care rol suprem il are vointa membrilor ei la un moment dat, deci AG poate decide, cu majoritatea ceruta de statut, inclusiv dizolvarea asociatiei sau modificarea scopului ei.... pe cand la o fundatie, nu exista notiunea de membru, si vointa care prevaleaza este cea a fondatorului / fondatorilor, care nu poate fi in principiu modificata ulterior de organul suprem de conducere (Consiliul Director), neputand fi modificat (decat in cateva situatii de exceptie) scopul, si nici nu poate fi dizolvata voluntar fundatia...
- fundatiile nu au "membri" si fondatorii dupa infiintare in principiu nu mai au niciun drept si influenta asupra fundatiei in calitatea lor de fondatori, cel mult daca s-au bagat pe sine in Consiliul Director, dar atunci o au in calitate de membru CD, nu de fondatori... La asociatii, fondatorii devin si membri (chiar daca ulterior se pot retrage sau pot fi exclusi) si ca membri fiind parte din Adunarea Generala, care e organul suprem, au in continuare influenta...
- fundatiile cum am mentionat, nu au AG, organul suprem este CD
- la Asociatii, sub 15 membri nu e obligatoriu organ de control, la peste 15 trebuie cenzor si la peste 100 trebuie comisie de cenzori.... La fundatii trebuie totdeauna organ de control, legea fiind neclara daca trebuie comisie de cenzori sau ar putea fi si doar un cenzor...

dincolo de diferentele metodologice privind procesul de obtinere a personalitatii juridice si dincolo de diferentele privind functionarea (mai precis, procesele de decizie si control mentionate mai sus), fiecare dintre cele doua forme organizationale raspunde unor nevoi specifice derivate din scopul organizatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate cenzor fundatie ecbrom ecbrom O fundatie cu 3 fondatori, este obligata sa numeasca un cenzor? In ordonanta 26/2000 scrie ca se aplica regulile de la asociatii, adica eu inteleg ca nu este ... (vezi toată discuția)
Inlocuire membri consiliu director monique27 monique27 In cazul unei asociatii, in care din 5 membrii, se doreste a fi inlocuiti 4 dintre ei, cu alte persoane, ce diligente trebuie sa fac si mai ales in ce ordine? ... (vezi toată discuția)
Fundatie sau asociatie gadeadan gadeadan Care este concret diferenta dintre o fundatie sau asociatie culturala sau care sunt avantajele sau dezavantajele comparativ (vezi toată discuția)