avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Verificarea presedintelui asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Verificarea presedintelui asociatiei

Verificarea activitatii presedintelui unei asociatii corale se face doar de catre membrii fondatori sau se sesizeaza Curtea de Conturi cu privire la activitati ilicite (imprumut nejustificat din banca, neconvocarea AG pana la ac data, neprezentarea bil contabil), pentru ca noi sa mergem mai departe fara el?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 18:50, 14 Septembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Daca este asociatie functionand conform OG 26 / 2000 este persoana juridica de drept privat, deci in principiu nu are ce sa o controleze Curtea de COnturi. Controlul intern este cel ierarhic pe care trebuie sa il faca organul ierarhic superior, care este Consiliul Director, si in plus controlul facut de cenzorul sau comisia de cenzori care o alege Adunarea Generala, care controland activitatea Consilului Director, controleaza implicit si cea a Presedintelui. la asociatiile sub 15 membri care nefiind obligate de lege sa aiba cenzor, au optat sa nu isi aleaga cenzor, orice membru care nu face parte din Consiliul Director are dreptul legal de a controla activitatea si actele asociatiei si implicit sa controleze si ce a facut Preseintele si Consiliul Director, ca si cum ar fi cenzor... Este irelevant daca membrii in cauza sunt fondatori sau au devenit ulterior membru in asociatie.... Daca sunt nereguli, Adunarea Generala trebuie sa il demita pe presedinte sau tot COnsiliul Director (ca acesta trebuia sa il controleze pe Presedinte) si chiar cenzorul / comisia de cenzori daca aceasta putea si trebuia sa le depisteze mai devreme si sa informeze Adunarea Generala. AG poate declansa actiune in raspundere contra fostului presedinte si / sau a celorlalti membri CD....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate cenzor fundatie ecbrom ecbrom O fundatie cu 3 fondatori, este obligata sa numeasca un cenzor? In ordonanta 26/2000 scrie ca se aplica regulile de la asociatii, adica eu inteleg ca nu este ... (vezi toată discuția)
Organ control asociația de părinți Elena Irina Elena Irina Situația financiar-contabile a asociației de părinți din școală,a cărui președinte sunt de curând,cine o exercită? Curtea de conturi, ANAF sau doar ... (vezi toată discuția)
Control asociatie haller haller Buna ziua, 1. Cum se poate cere un control/audit in legatura cu cheltuielile unei Asociații de părinți din cadrul unei scoli. 2. Cum se schimba ... (vezi toată discuția)