avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Organ control asociația de părinți
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Organ control asociația de părinți

Situația financiar-contabile a asociației de părinți din școală,a cărui președinte sunt de curând,cine o exercită? Curtea de conturi, ANAF sau doar cenzorul ales în cadrul asociației? Cui trebuie să-i prezint actele pentru control? Cine are voie sa le solicite și când? Vreau să știu clar în fata cui dau socoteală pentru actele întreprinse în cadrul asociației? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 12:45, 10 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Controlul il fac cei de la anaf. Cenzorul analizeaza actele si redacteaza un raport catre adunarea generala si copie dupa acesta se ataseaza la bilantul conabil depus anual la finante.
Acces la toate actele asociatiei il are, la cerere, in primul rand orice membru cu drepturi depline al asociatiei. Cei de la anaf sunt organe de control ale statului iar cenzorul reprezinta ca persoana cu experienta, reprezinta pe toti membrii asociatiei
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie facuta distinctia intre diferitele tipuri de control. Exista un control ierarhic, pe care presedintele sau alta persoana care are functia executiva suprema il exercita asupra celor care gestioneaza patrimoniul asociatiei - trazorieri, casier etc. , iar Consiliul Director ca organ superior poate controla, in corpore sau prin anumiti membri ai sai, pe cine are atributii, inclusiv sa il controleze pe presedinte...... Apoi avem controlul intern exercitat de cenzor sau comisia de cenzori, care controleaza COnsiliul DIrector si personalul executiv inclusiv casier, trezorier, contabil, gestionar etc, daca e cazul - si raporteaza Adunarii Generale cele constatate. Daca asociatia are sub 15 membri, nu e obligatoriu sa existe cenzor, caz in care orice membru care nu face parte din Consiliul Director poate exercita control intern, intocmai ca un cenzor..... Si in afara ce acest control intern, avem controlul extern in sens larg, pe care il poate face o entitate externa, fie la cererea asociatiei (de exemplu un audit financiar extern - nu cred ca e cazul la o asociatie de parinti..., sau controlul facut de un finantator, pe temei contractual....) fie cele facute de autoritati din initiativa lor, din oficiu sau la sesizara primita de la cineva, de exemplu inspectii fiscale sau controale ale organelor ANAF,..... Curtea de COnturi nu are atributii de control la persoane juridice de drept privat - cel mult in legatura cu fonduri publice primite de acestea (mai rar e cazul la asociatii de parinti...).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificarea presedintelui asociatiei Morisca Morisca Verificarea activitatii presedintelui unei asociatii corale se face doar de catre membrii fondatori sau se sesizeaza Curtea de Conturi cu privire la activitati ... (vezi toată discuția)
Control asociatie haller haller Buna ziua, 1. Cum se poate cere un control/audit in legatura cu cheltuielile unei Asociații de părinți din cadrul unei scoli. 2. Cum se schimba ... (vezi toată discuția)
Casier de asociatie de parinti la gradinita IULIA GIOADA IULIA GIOADA Buna seara! Daca in 2012 a fost infiintata la o gradinita o asociatie de parinti, s-au strans in jur de 80 de milioane de lei vechi si casiera nu mai vrea sa ... (vezi toată discuția)