Bună ziua. Am un copil în vârstă de 5 ani ai 6 luni, care frecventează o grădiniță cu program prelungit. Recent, am fost contactați de directoarea grădiniței, in prezența unui pedagog-psiholog, care ne a adus la cunoștință faptul că fiul meu deranjează la ora de somn, deoarece adoarme greu si este agitat, având și unele momente de furie și țipete atunci când nu se poate liniști.
Problema este că directoarea ne a adus la cunoștință că urmează să îi restricționeze programul la grădiniță, urmand să îl primească doar pentru o oră și jumătate, in intervalul 9-10:30. Are un fundament legal această măsură unilaterală?
Precizez faptul că am mers la psiholog și ni s-a comunicat faptul că nu are tulburări TSA sau ADH, fiind remarcat doar un comportament hiperkinetic. Urmează să facem o evaluare completă, dar as vrea sa știu dacă conducerea grădiniței procedează legal? Nu mi se pare moral și nici corect fata de copil în primul rând
Nu, insa depinde de posibilitatile de a-l adapta si cat de bine ii face copilului mersul la acea gradinita. De asemenea, este de vazut daca este mai agitat la somn ca acum cateva luni, daca mai are nevoie de acel somn, o frustrare poate aparea si de aici. Asadar, pana sa vedeti cu gradinita, intai vedeti care este stadiul lui de dezvoltare, daca poate fi invatat sa faca altceva in orele de somn etc. Dupa aceea puteti discuta si cu gradinita.
Mulțumesc de răspuns. Problema cu adormitul o are de ceva timp și acasă, posibil datorită vârstei și dezvoltării. Ideea este că noi am putea sa acceptăm ideea și am face un efort să îl luăm la ora de somn, dar nu suntem de acord cu restricționarea programului hotărâtă de ei, motivând că ar fi in favoarea copilului. Precizez că fiul nostru merge de plăcere la grădiniță și se supune regulilor și activităților, neuronal este bine dezvoltat, dar recent au fost niște schimbări în sensul că, la începutul anului școlar, în locul unei educatoare experimentate a fost numită o educatoare tânără, fără experiență, care nu a reușit să se impună în fața copiilor și îi lipsește autoritatea, iar părerea mea este că elevii au simțit și au profitat de situație, în clasă fiind mai mulți copiii care crează probleme. Repet, noi lucram in prezent la corectarea comportamentului, facem chiar și terapie, dar sunt contrariat de modul in care a pus problema directoarea, anunțând că va restricționa programul copilului
Nu are acest drept, insa ar fi bine sa ii trimiteti o notificare sa se linisteasca. Intre timp vedeti daca somnul de pranz este chiar necesar, la varsta asta nu toti copiii mai dorm. Vorbiti cu el, vedeti daca este dispus sa stea treaz dar linistit, exista varinte. De exemplu sa asculte povesti sau teatru radiofonic pentru copii, asta e o idee.
Nu cunosc intreaga situatie, ce anume corectati, insa este o prostie sa scoti copilul din gradinita. El merge acolo sa fie educat de profesionisti in ale educatiei, sa se adapteze la colectivitate, cum sa-l scoti? Ce efect are pentru copil, va pleca si de la scoala daca nu-i va conveni? Nu e ok un astfel de mesaj, se pot gasi alternative. Cereti-le.
Copilul intrat in invtamantul obligatoriu si este dreptul lui la educatie.