Buna seara. Lucrez la o instituție de stat la care mi se oprește cotizație pentru sănătate (CAS). Am al doilea job că lector universitar la o universitate privată unde mi se oprește și acolo cotizație pentru sănătate ( CAS). Mi se pare absurd să mi se oprească în două locuri atât timp cât mă îmbolnăvesc o singură dată. Ce pot sa fac sa plătesc doar într-un singur loc și anume la instituția de stat? Va mulțumesc
Daca spuneti de sanatate atunci vorbim de CASS. CAS e pensia.
Vi se opreste CASS pentru ca asa cere legea (codul fiscal). Si daca obtineti venituri din alte activitati, sau dobanzi sau dividende peste un anumit plafon tot platiti CASS.
Daca salariul la institutia de stat ar fi fost mai mare cu suma pe care o primiti ca lector ar fi fost aceeasi situatie. CASS este o taxa pe venit.
Pana la urma si cel cu salariul minim pe economie si cel care castiga de 10 ori mai mult platesc fiecare 10% CASS din cat castiga. Si daca se imbolnavesc sunt tratati la fel.
Nu aveti cum sa evitati plata CASS daca sunteti angajat cu carte de munca.
Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați , indiferent de numarul de contracte individuale de munca are.