avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In perioada de sarcina, cu o luna inainte de a naste, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In perioada de sarcina, cu o luna inainte de a naste, angajatorul ...

In perioada de sarcina, cu o luna inainte de a naste, angajatorul mi_a spus ca trebuie sa_mi dau demisia, spunadu_mi ca asta este singura modalitate legala de a beneficia mai departe de concediu de crestere a copilului.
Menționez ca pe perioada sarcinii n_am beneficiat de de niciun fel de concediu, medical, de materniate, de risc maternal.
Este legal ca angajatorul sa ma oblige sa_mi dau demisia cu o luna inainte de a naste ?
Se mai poate repara situatia, in conditiile in care angajatorul mi_a specificat ca aceasta este singura modalitate legala, sa mi dau demisia ca sa pot beneficia de toate drepturile ulterioare pentru concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani ?
Mentionez ca sunt studenta in anul 3 si mi_a spus sa declar faptul ca sunt studenta la depunerea documentelor pentru indemnizatia de crestere a copilului.
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2025
Victor2606, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 10 Martie 2025
Buna ziua

Nici vorba de asa ceva, sa nu faceti lucrul asta.

Dupa ce nasteti veti sta minim 42 de zile in concediu de maternitate (lauzie). Dupa asta puteti intra in CIC. In CIC intr-adevar contractul de munca se suspenda. Dar nu inceteaza. Va puteti intoarce si angajatorul e obligat sa va primeasca la terminarea CIC sau oricand doriti.

Angajatorul e smecher si vrea sa scape de dvs si de nevoia de a tine acel post blocat.
De cand sunteti angajata la acest angajator?
De 1 an si jumatate

Cornel Vasile a scris:

De cand sunteti angajata la acest angajator?

1. Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

In speta, puteti depune actele ca si salariat.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Puteti sesiza ITM-ul local cu privire la demisia sugerata de catre angajator sau puteti sesiza instanța judecătorească, solicitând anularea demisiei, dacă aceasta a fost provocată de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil-tata Adina8822 Adina8822 As dori sa stiu daca tatal poate intra in concediu de crestere copil daca mama a lucrat fara intrerupere in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. ... (vezi toată discuția)
Maternitatea Jgghg Jgghg Buna ziua am lucrat 6 luni din 04.10.2017 pana in 01 .05.2018 dar mi-am bagat lichidare la zi daca in decursul acesta as ramane însărcinată as putea ... (vezi toată discuția)
Indemnizație crestere copil julia_mik julia_mik As vrea sa stiu daca raman gravidă si sunt angajată iar la scurt timp dupa după ce anunt firma ca sunt însărcinată imi dau demisia(probleme personale) ... (vezi toată discuția)