Vă scriu pentru a vă solicita un punct de vedere și un sfat juridic în legătură cu o situație care mă preocupă profund și care implică încălcarea dreptului meu de proprietate.
Am achiziționat o proprietate acum trei ani, iar pe teren se află trei stâlpi de LEA 20KVA și un transformator aparținând regiei de distribuție „Distribuție Oltenia Sud” / Premier Energy Furnizare , precum și linii aeriene care traversează proprietatea. Menționez că actul de proprietate prevede în mod explicit că terenul nu este grevat de nicio sarcină, drept de servitute sau alte obligații față de distribuitorul de energie electrică sau orice altă entitate.
În toamna anului trecut, o echipă a furnizorului de energie electrică a intrat pe proprietatea mea fără acordul meu prealabil și a efectuat lucrări de toaletare a vegetației din jurul transformatorului într-un mod foarte brutal. Au tăiat copaci, au distrus grădina de flori și au lăsat vegetația la pământ.
Ieri, fără nicio notificare prealabilă, echipa a intrat din nou pe proprietatea mea și a defrișat sute de metri de vegetație și copaci de sub traseul cablurilor electrice. Menționez că această vegetație nu afecta în niciun fel cablurile electrice, iar accesul pe proprietate a fost realizat prin escaladarea gardului, in lipsa noastra ca proprietari sau a oricarui reprezentat, fara a fi anuntati sau sa fi acceptat asa ceva. Iar dezastrul lasat in urma este unul ce seamana a bataie de joc (copaci lasati peste drumul de acces spre casa, copaci cu trunchiuri taiate la 1 metru fata de sol, crengi rupte) Interventia lasand o urma a urata pe teren, distrugand frumusetea unei proprietati prin aceasta opreratione non necesara.
Situația ridică mai multe întrebări și preocupări:
Pe ce bază legală au fost efectuate aceste intervenții, având în vedere că proprietatea mea nu este grevată de nicio servitute sau obligație?
Este legal să se intre pe o proprietate privată fără acordul proprietarului și fără notificare prealabilă?
Ce măsuri pot lua pentru a-mi proteja drepturile de proprietar și pentru a preveni astfel de incidente în viitor?
Pot cere furnizorului mutarea punctului de transformare si a stalpilor LEA de pe proprietatea mea si amplasarea lor pe momeniu public LES ? Pentru ca aceste cabluri si stalpi imi creaza o afectare a dreptului de a construii pe zona de protectie a traseului.
Aș dori să beneficiez de un sfat juridic cu privire la cum pot aborda această situație și ce pași ar trebui să urmez pentru a-mi apăra drepturile. De asemenea, aș aprecia dacă m-ați putea orienta cu privire la eventualele acțiuni legale pe care le pot iniția împotriva distribuitorului de energie electrică.
Vă mulțumesc pentru sprijinul dumneavoastră și aștept cu interes un răspuns din partea dumneavoastră.
Cu respect,
C.F.
Ar trebui, sa consultati un avocat, cu documentele de proprietate in fata si cu vizionarea locului in discutie.
Posibil, sa fie nevoie de actiune in instanta, in conditiile in care nu va intelegeti amiabil cu detinatorul retelei si a transformatorului pentru despagubiri pentru cele intamplate, plus mutare instalatii si transformator in afara proprietatii dvs.