avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... TRECEREA DE LA PENSIA DE BOALĂ LA CEA DE DREPT
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

TRECEREA DE LA PENSIA DE BOALĂ LA CEA DE DREPT

Bună ziua.Vă rog să - mi spuneți ce am de făcut în următoarea situație:Am ieșit la pensie de invaliditate în luna mai 2024,la 62 de ani (43 de ani vechime în învățământ),în urma dobândirii unui handicap grav,care m-a împiedicat să termin anul școlar trecut și să ies la pensie de boală.În octombrie 2024 am trecut la pensia pentru limită de vârstă,în conformitate cu legislația în vigoare.Sau cel puțin așa trebuia,căci având toate piesele la dosarul de pensionare,am rămas și acum tot la pensia de boală,pecuniar vorbind.Deși trecerea la pensia de drept trebuia să se facă automat,mi s- spus de la CJP(Suceava) de care aparțin să fac cerere,în acest sens.Am făcut două cereri ,tot pentru că așa mi s-a precizat,după ce am așteptat câteva luni,așa cum se obișnuiește.Aceste cereri ,în format letric au fost duse la CJP de către un membru al familiei,eu fiind nedeplasabilă.Eu n-am putut lua legătura decât on-line și telefonic.O dată mi s-a spus că trebuie să mai aștept,că eu am totuși niște bani ,lunar,dar alții nu au ,așadar trebuie să -i aștept pe cei care își depun dosare noi de pensie și care își vor tot depune,nu?Dacă în septembrie am înțeles aglomerația legată de recalculări,după aceea lucrurile s-au mai liniștit,la recalculare trebuind să intru și eu.La al doilea telefon ,mi s-a spus pur și simplu că nu au softul necesar pentru a mi se face trecerea la pensia de drept.Atenție:nu au softul necesar!Așa încât am sunat la CNPP,care m-a îndrumat că discut cu cei de la Casa Teritorială.Nu a dat un răspuns clar ce este cu acel soft ( o bună găselniță).În concluzie,tot sunt plimbată de la o instituție la alta.Am înțeles perioada de aglomerare,am așteptat atâtea luni,chiar nici nu am nevoie de recalcularea pensiei mele,până una -alta,dar trecerea la pensia de drept chiar nu are nici o legătură cu faptul că trebuie să-i aștept pe toți care își tot depun dosare de pensie,mereu se vor depune.Consider că este un abuz,mai ales că sunt în situația unui handicap grav.Așadar,vă întreb ce ar trebui să fac în continuare,având în vedere că nu am primit nici un răspuns scris,de la la niciuna dintre autorități,termenul de răspuns fiind depășit de mult.Vă rog frumos să-mi dați un răspuns.Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Loan , utilizator 08:05, 19 Martie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ați primit decizia de recalculare în baza art.144 din legea 360/2023 ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2025
Carp Mircea, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspundeti la intrebarea mea.
Ce mari asteptari aveti prin trecerea la limita de varsta ?
Nu am așteptari așa mari,dar mă gândesc că e vreo diferență între cele două tipuri de pensie.V-am întrebat ce se poate face pt.trecerea la pensia de drept.A trecut atâta timp, totuși.Și nu,nu am primit nici o decizie de recalculare,am doar decizia de pensionare pentru invaliditate.Vă rog să -mi răspundeți și mulțumesc mult.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cereti relatii/informatii de pe adresa de e-mail a casei locale.
Le dati termen 24/maxim 48 ore, apoi cereti ajutorul CNPP.
Puneti presiune pe ei/zilnic.
Trebuie sa primiti doua decizii de recalculare.
Prima in baza art.144 din legea 360/2023 in baza datelor din decizia de deschidere drepturi la pensia de invaliditate.
A doua de trecere la limita de varsta.
Intre decizia de trecere la limita de varsta si cea de recalculare in baza art.144 din legea 360/2023 este posibil sa nu mai creasca cuantumul pensiei.
O crestere cat de cat consitenta va fi in urma recalcularii in baza art.144 din legea 360/2023.
Deci incepand cu 01/09/2024.
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2025
Carp Mircea, utilizator
Mulțumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

M-am pesionat in august 2024 anticipat va rog sa-mi spuneti daca ... dinu154 dinu154 M-am pesionat in August 2024 anticipat va rog sa-mi spuneti daca eu intru la recalcuare pina acum nu am prrimit nimic. (vezi toată discuția)
Cf .legii 360/2023 se mai face majorarea pensiei anual pentru ... lotuss lotuss Cf .legii 360/2023 se mai face majorarea pensiei anual pentru pensionarii care lucrează în continuare ? Tot prin cerere personală la Casa de pensii sau din ... (vezi toată discuția)
Termen limita si calcul pensie nationala CIOBOTARIU CIOBOTARIU Sunt cetatean roman, nascuta pe 30.06.1955, locuiesc in Franta, am lucrat in Romania si in Franta ca profesor, sint la pensie de la 01.07.2022. Am primit o ... (vezi toată discuția)