Buna ziua! Am cumparat in Oradea in zona centrala un apartament la casa care are una dintre ferestre(dimensiune 150x150) orientate spre curtea vecinului si nu are sticla mata, care sunt obligatiile mele avand in vedere ca nu am optiunea contruirii unei alte ferestre deoarece acel perete este singurul care da spre lumina si mai avand in vedere ca este o constructie veche si fereastra era construita? In aceasta situatie fereastra este considerata fereastra de lumina sau fereastra de vedere?
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.
Multumesc de raspuns! Problema e ca in zona centrala casele sunt lipite unele de altele si zidul meu este lipit de limita vecinului de proprietate, avand in vedere ca fereastra este construita de cand e casa intrebarea ar fi in care categorie se incadreaza: fereastra de vedere sau fereastra de lumina?