avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general fila CEC in alb
Discuție deschisă în Contabilitate în general

fila CEC in alb

Daca emit o fila CEC in alb ca si garantie, ce trebuie sa fac pentru a evita incasarea abuziva a acesteia? Clientul poate scrie pe ea ce suma vrea si sa o introduca la plata cand vrea? Daca trec suma cu data incasarii la 15.04.2010, el poate lua banii inainte?
Va multumesc, nu prea sunt obisnuit cu aceste elemente de plata...
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 18:17, 2 Iunie 2011
Predati fila cec cu protocol (in care vor fi specificate clar conditiile in care poate fi introdusa la plata fila respectiva : cu ce documente va trebui probata suma - facturi, etc., la ce termen de la scadenta poate fi introdusa la plata si orice alte conditii stabiliti cu creditorul). Teoretic ar trebui sa o completeze strict cu suma datorata insa practic puteti avea surprize neplacute. Nu, nu o poate incasa inainte.
faceti o anexa contractuala in care sa specificati seria , numarul filei CEC lasata drept garantie si specificati acest lucru !!!
ea nefiint introdusa de ...funizorul dumneavoastra decat in cazul in care dumneavoastra nu v-ati achitat e termenele stabilite in contract si specificate pe factura care v-a fost emisa !!!!
Dupa noile reglementari bancare orice instrument de plata nu se incaseaza mai devreme decat data inscrisa in instrumentul de plata !!!
Succes !!!
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2010
ion-alin, utilizator
Buna ziua,
Cu un model de protocol ma poate ajuta cineva?
Fila CEC nu poate fi folosita ca mijloc de garantare a unei obligatii.

"... din descrierea faptei rezulta fara echivoc ca este vorba de infractiunea de emitere a unui cec cu data falsa sau caruia îi lipseste unul din elementele esentiale cerute de alineatele 1,2,3 si 5 ale art. 1 si art. 11 din Legea 59/1934.
Potrivit art. 1 din lege, cecul cuprinde:
1. denumirea de cec trecuta însusi textul titlului si exprimata în limba întrebuintata prin redactarea acestui titlu ;
2. ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani;
3. numele celui care trebuie sa plateasca ;
4. aratarea locului unde plata trebuie facuta ;
5. aratarea datei si locului emiterii;
6. semnatura celui care emite cecul.
Din probele administrate în cauza, inclusiv recunoasterea inculpatului, rezulta ca la data de 24 octombrie 2005 a înmânat reprezentantului partii vatamate fila C.E.C. continând doar semnatura si stampila, lipsind elementele esentiale cerute de dispozitiile mentionate, fapta comisa constituind infractiunea prev. de art. 84 al. 1 pct. 3 din Legea 59/1934.
Din acest motiv, în baza art. 38515 pct. 2 lit. d Cod procedura penala s-a admis recursul declarat de Parchet si s-a casat în totalitate decizia si în parte sentinta primei instante.
Retinând cauza spre rejudecare, în fond, Curtea a dispus condamnarea inculpatului pentru aceasta infractiune."

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Emitere fila cec Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Este adevarat ca emiterea unei file CEC in alb constituie infractiune? Am vazut printre conditiile de emitere a unei file CEC, ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Proceduri file cec refuzate Cent Cent Buna ziua, Daca stie cineva, va rog mult sa imi explicati la ce sa ma astept din momentul in care o fila CEC depusa in banca nu a avut acoperire. Cunosc ... (vezi toată discuția)
Fila cec semnata in alb luiza_beceanu luiza_beceanu daca voi completa o fila cec semnata in alb - garatie, cu suma si data, savarsesc vreo fapta penala? multumesc (vezi toată discuția)