avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vreau sa bag teava de gaze in bloc pe cheltuiala mea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vreau sa bag teava de gaze in bloc pe cheltuiala mea insa nu primesc semnaturi de la vecini

Buna ziua, in blocul in care locuiesc teava de gaze este bagata in scara de catre asociatie pe geam ca sa nu atinga sa zic asa partile comune. Din cauza costurilor ridicate ale intretinerii (1000-1400 de lei lunar in lunile de iarna) si a faptului ca trebuie sa astept cate 20 de minute sa vina apa calda(300-400 lei lunar fie vara fie iarna), eu vreau sa trag teava de gaze in bloc pana la etajul 4 pe cheltuiala mea sa-mi pot pune centrala termica dar vecinii nu-mi dau semnaturi, din 14 apartamente doar 5 cu mine inclusiv vor. Mentionez ca asociatia este de acord. Ca detaliu a iesit un mare circ cum ca o sa explodeze blocul de la centrala(unul dintre vecini a mers din usa in usa la pensionari si i-a convins de acest lucru) e.t.c., insa vecinii nu vor sa motiveze refuzul semnaturilor imi spun ca ei nu vor centrala si degeaba le explic ca nu e nimeni obligat sa-si puna centrala acum.
Exista vreo modalitate legala prin care sa pot trage teava?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2025
Madalina Tranca, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:02, 23 Martie 2025
Instalati teava , cu proiect pentru tot debitul ce ar putea fi in acel condominiu doar cu cei care sunt de acord și veți fi coproprietari. Cine vine după, să se racordeze, va trebui sa plătească.

latka a scris:

Instalati teava , cu proiect pentru tot debitul ce ar putea fi in acel condominiu doar cu cei care sunt de acord și veți fi coproprietari. Cine vine după, să se racordeze, va trebui sa plătească.

Am vorbit cu un proiectant, asa era prevazuta teava cat sa deserveasca toate apartamentele insa fara semnaturi nu poate continua de frica unui eventual proces. Se pare ca legislatia in vigoare prevede 50%+1 semnaturi. Am vorbit si la gaze si ei nu cer acest tabel, doar proiectantul. Insa din pacate pe cale amiabila nu am sanse, pur si simplu nu te poti intelege cu ei. Il iau pe nu in brate fara sa motiveze in vreun fel desi in trecut nu am avut probleme de genul acesta in sensul ca nu ne-am certat cu vreun vecin, cand s-a refacut acoperisul blocului eu am semnat imediat desi stau la etajul 2 si cheltuielile s-au impartit prin asociatie. Pur si simplu nu par sa inteleaga ca nu-i afecteaza ba mai mult ii ajuta pe viitor in eventualitatea de a instala si ei o centrala termica. O alta vecina in varsta cand a fost intrebata a zis ca ea nu vrea sa plateasca partea comuna pentru noi restul si nu vrea sa inteleaga ca partile comune se platesc inclusiv de cei cu centrale.
Ce legislație în vigoare prevede acordul a cel puțin 50%+1 dintre cei din condominiu, pentru ca unii sa introducă o utilitate în regim de contorizare individuală? Ar fi bine sa va interesați, ca zic unii sau alții nu contează. Cereti de la cei care spun asa ceva sa va prezinte temeiul legal (cel puțin legea si anul apariției). Iar proiectantul face un proiect tehnic și atât, nu are treabă cu o astfel de aprobare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2025
latka, utilizator

latka a scris:

Ce legislație în vigoare prevede acordul a cel puțin 50%+1 dintre cei din condominiu, pentru ca unii sa introducă o utilitate în regim de contorizare individuală? Ar fi bine sa va interesați, ca zic unii sau alții nu contează. Cereti de la cei care spun asa ceva sa va prezinte temeiul legal (cel puțin legea si anul apariției). Iar proiectantul face un proiect tehnic și atât, nu are treabă cu o astfel de aprobare.

Multumesc mult pentru raspunsuri. O sa ma interesez daca exista vreo prevedere legala in acest sens. O zi buna!
Sunt de acord cu @latka!
Eu locuiesc in IASI si la noi, probabil ca si in alte orase din RO, gazele au fost proiectate/construite la comun, adica daca scara avea 4 tronsoane, pe fiecare tronson, prin bucatarii era montata o teava...
Ei, pentru argumentele aratate in postarea initiala de care Madalina Tranca si poate si din alte motive, majoritatea proprietarilor din aceste blocuri vechi, au optat pentru "separarea de masura" si incheierea de contracte individuale de furnizare a gazelor naturale. Dar pentru acest lucru, aproape 99 % dintre proprietari au acceptat din prima, montarea unei noi conducte - care sa perimta alimentarea cu 2 focuri (aragaz + CT), pe casa scarii (pe spatiul comun - se intelege). Sigur, asa cum a mentionat si dl. latka, cautati-va o firma care face de toate (asa am facut noi), adica de la proiectare, la executie.
Daca nu sunt problme cu as. prop., in proxima AG discutati si aprobati efectuarea acestei lucrari, finantata doar de catre cei care doresc acest lucru, dar v-as sfatui sa faceti calcule, la cat le-ar reveni si celorlati, chit ca finantarea va fi facuta, asa cum am scris mai sus.
Sunt sigur ca, urmasii celor indaratnici, vor dori sa-si achizitioneze CT si sigur vor dori bransarea la conducta dvs... Sigur ca atunci va trebui sa "cotizeze", da? Si deranjul +costurile vor fi mai mari.
Chiar nu inteleg ce-i deranjeaza pe vecinii dvs. Prejudecati dintr-astea, am mai auzit de cand faza cu "drobul de sare" ... Dar daca nu si nu. ati putea vorbi cu un avocat, sa-i lamureasca sa accepte, pentru ca altfel ar putea fi obligati prin justitie.
Asa "vad" eu rezolvarea acestei probleme.
Succes!

Alte discuții în legătură

Conectare ct la teava veche (comuna) de gaz de 1/2 buna ziua, ... sharpwhite sharpwhite Conectare CT la teava veche (comuna) de gaz de 1/2 Buna ziua, Va rog sa ma ma lamuriti in urmatoarea problema. Acum cca. 2 ani in urma, un vecin de la ... (vezi toată discuția)
Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu îmi dă voie să mă racordez la țeava trasă de el. care este calea legală de rezolvare? DanielaTunaru DanielaTunaru Buna seara. Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje. Um vecim de la et 4 este singurul care este racordat la gaze , eu vreau sa ma racordez la teava trasa de el dar ... (vezi toată discuția)
Probleme cu acordul asociatiei pentru montarea unei centrale alicep alicep Buna dimineata. Ce pot face daca asociatia de LOCATARI(da,mai exista!),de fapt administratorul care face legea la noi in bloc,refuza sa-mi semneze adeverinta ... (vezi toată discuția)