avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conectare CT la teava veche (comuna) de gaz de 1/2 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conectare CT la teava veche (comuna) de gaz de 1/2 Buna ziua, ...

Conectare CT la teava veche (comuna) de gaz de 1/2

Buna ziua,

Va rog sa ma ma lamuriti in urmatoarea problema. Acum cca. 2 ani in urma, un vecin de la parter, s-a "intepat" in conducta comuna de gaz, cea de cand e construit blocul, conceputa pentru aragazuri, si si-a pus centrala (primul in bloc). Acum, luandu-l exemplu pe primul, urmeaza cel de-al doilea sa faca asta, fiind tot la parter, perete in perete cu el, "intepandu-se" tot in conducta generala (cea de 1/2). Este posibil sa se faca treaba asta fara acordul nimanui dar cu ajutorul baietilor de la gaz care au si firma care se ocupa de proiect, de autorizare si tot tacamul? Presedintele si administratorul nu se prea omoara cu ce se intampla, fiind unul de garsoniere, presedintele stand in functie doar sa incaseze niste bani de pe spatele locuitorilor (majoritatea chiriasi) de aici si marea nepasare despre ce si cum se intampla in bloc.

Nu as avea nimic impotriva sa se debranseze si sa isi monteze centrala, insa sa isi traga teava corespunzatoare pentru debitul necesar centralelor de apartament. Cei de la firma caruia s-au intepat prima data in conducta de gaz comuna, mi-au zis ca "merg 2-3 apartamente racordate si pe diametrul ala". Mie mi se pare aiurea situatia in ideea in care noi, de la restul celor 4 etaje ramanem pe alaturi (pe principiul fiecare face ce si cum poate, ca-n padure) cei de pe la parter isi fac de cap fiindca in opinia firmei celor ce lucreaza la gaz "suporta instalatia" 2-3 centrale.

In situatia asta, doresc sa va intreb ce se poate face, cum se poate opri fenomenul si obliga acesti vecini care vor CT individuala sa isi traga teava separata de gaz si nu sa se racordeze la cea veche de 1/2 care a fost conceputa de cand e construit blocul doar pentru aragazurile din bloc.

Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2021
sharpwhite, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:42, 7 Martie 2021
Teava de gaz comuna a blocului este proiectata pentru un singur foc (aragazul)/apartament si atat. Pentru adaugarea unui al doilea foc (centrala) este nevoie de o instalatie de gaz separata si de contract individual cu un furnizor de gaz. In principiu, fiecare bloc (sau scara, dupa caz) va avea nevoie de conducta principala (cu un diametru de 5", sper sa nu zic prostii), in care se vor intepa tevile pentru fiecare apartament debransat. Aceste tevi vor trebui sa aiba o dimensiune care sa asigure presiunea pentru doua focuri (aragaz plus centrala) utilizate concomitent.
Centrala termica nu se leaga de instalatia comuna de gaze a blocului.
Daca aveti dubii sunati la gaze si intrebati. Daca cineva s-a legat cum spuneti, este ilegal, iar firma care s-a bagat in asa ceva risca prea multe. Dar intrebati-i pe cei de la gaze.
Bransarea centralei individuale se executa legl numai in baza unui proiect tehnic direct la instalatia generala calculata pentru consumatori multipli

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instalare centrala termica si pastrarea tevii existente comune ( plus teava noua de gaz pentru centrala). keen_boy keen_boy Buna seara, Va scriu pentru ca poate v-ati lovit de situatia aceasta pana acum. Locuiesc intr-un bloc la etajul 5. Coloana comuna de gaz pentru aragaz ... (vezi toată discuția)
Senzorii de gaze obligatorii. luca luca luca luca Buna ziua! In cadrul asociatiei de proprietari ne confruntam cu o problema legata de instalarea senzorilor de gaze. In momentul de fata avem doua retele de ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un apartament care are montat o centrala termica ... burebista12 burebista12 locuiesc intr-un apartament care are montat o centrala termica pe gaz. sunt decuplat de la reteaua comuna de gaz. prin bucatarie trece coloana de gaz care are ... (vezi toată discuția)