avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Vă rog să mă ajutați cu o problemă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Vă rog să mă ajutați cu o problemă dacă se ...

Bună ziua. Vă rog să mă ajutați cu o problemă dacă se poate. Soțul meu a decedat în luna Noiembrie anul trecut, iar la începutu lui Decembrie el a primit ultima pensie pe card. Eu în calitate de soție, nu am avut voie sa scot pensia lui de pe card în cazul în care actul de succesiune nu era făcut? Banii i-am transferat pe contul fetei din contul soțului meu, ea poate fi trasă la răspundere pentru aceasta? Noi am folosit banii pentru a plăti pomana, cosciug etc. Acum cateva zile am primit un telefon de la banca prin care mă întreabă dacă știu ceva despre pensia soțului primită în luna Decembrie, dar fără alte detalii. Este un caz penal ceea ce am făcut? Mulțumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Aly123 , utilizator 16:42, 27 Martie 2025
Buna ziua

Conform CNPP, sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi/sau, după caz, drepturile restante de pensie, cuvenite şi neîncasate până la data decesului, se plătesc unei singure persoane, care poate fi:
- soţul supravieţuitor;
- copilul;
- părintele;
- în lipsa acestora, moştenitorii, în condiţiile dreptului comun.
Link: [ link extern ]
Mulțumesc de mesaj. Ei spun că pensia primita pe card la începutul lui Decembrie, nu trebuia retrasa de pe card daca sotul a murit pe sfârșitul lunii Noiembrie. Eu nu aveam de unde sa știu asta odată ce banii erau în cont iar noua nu ne-a spus nimeni nimic.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua

Problema lor nu e cred daca acei bani vi se cuveneau sau nu, ci ca probabil ati folosit pentru retragere cardul sotului decedat sau ati accesat platforma bancii (aplicatie mobila, site web etc...) folosind datele sale.

Deci da, aveti dreptul sa primiti ultima pensie a sotului decedat, dar facand o cerere la CNPP, nu puteti folosi cardul sau datele de logare ale sotului decedat. Aici cred ca este problema bancii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca sotul a decedat in luna noiembrie , ultima pensie care i se cuvenea era cea de pe luna noiembrie , pensiile se platesc pe luna curenta . Deci , pe decembrie ( in luna decembrie ) nu avea nimic de incasat . Poate a fost o eroare a Casei de Pensii , si atunci va trebui sa restituiti banii . Ceea ce spune CNPP se refera la bani care nu au apucat inca sa fie incasati de pensionar , nu si la cei deja intrati in contul acestuia - acestia sunt incasati . Iar banii din contul unui decedat se pot incasa doar de catre mostenitori , in conditiile Legii succesiunii . Din clipa decesului , nu mai aveati dreptul sa folositi contul sau cardul decedatului , si - intr-adevar - asta va reproseaza banca , faptul ca nu ati anuntat-o despre deces si v-ati folosit fara drept de banii din cont . Ca nu v-a spus nimeni … nici nu trebuia sa va spuna cineva , faptul ca nu cunoasteti legea nu va absolva …
Am înțeles. În momentele acelea nici nu ne gândeam la așa ceva vă dați seama. Noi aveam nevoie să plătim pomenile, groapa, cosciug, etc. Asta este considerată o faptă penală? Sau cel mai bine spus o poate afecta pe fiica mea dacă ei i-am transferat banii din contul soțului? Mulțumesc frumos.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Tatal meu a decedat dar pensia inca vine acasa. cum sa procedez? Luizaliz Luizaliz buna ziua, am nevoie de un raspuns. acum 4 luni tatal meu a decedat. a lucrat la ministerul de interne in provincie, dar s-a stins in Bucuresti, deci ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces si pensia din luna decesului mihacion mihacion Buna ziua, Matusa mea (sora bunici mele) a decedat recent. Era la acea data pensionara si noi ne-am ocupat deingrijirea ei in ultimi doi ani precum si de ... (vezi toată discuția)
Împuternicitul tatălui meu a scos bani din cont după deces, deși am anunțat banca telefonic și am cerut blocarea cardului. ce pot face eu, ca unic moștenitor, ca să recuperez suma de bani retrasă? EdwardX EdwardX Buna ziua! In ziua in care tatal meu a decedat, am sunat la banca sa ii blochez cardul pe care primea pensia, motivand faptul ca nu il gaseam. Am subliniat ... (vezi toată discuția)