avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces si pensia din luna decesului
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces si pensia din luna decesului

Buna ziua,

Matusa mea (sora bunici mele) a decedat recent. Era la acea data pensionara si noi ne-am ocupat deingrijirea ei in ultimi doi ani precum si de inmormantare, neavand alte rude mai apropiate. Din cate am inteles pot cere la casa de pensii ajutorul de deces pe baza facturilor eliberate pe numele meu si cu acte care sa arate calitatea de rudenie. Care ar fi in acest caz? Eu ma gandesc la certificatele de nastere (al meu, al mamei mele, al bunici si al decedatei-sora bunici) este corect?Daca da sunt necesare in original?
Mentionez ca bunica nu mai traieste iar mama ar fi singura mostenitoare. Facturile sunt pe numele meu pt ca mama este destul de bolnava si nu ar fi putut bate toate drumurile.
O alta intrebare este legata de pensia din luna decesului. O poate incasa mama in momentul in care este adusa de postarita? Sau nu o poate incasa decat dupa ce se face succesiunea , prin cerere la casa de pensi?
Faptul ca eu cer ajutorul de deces impiedica cu ceva incasarea ulterioara a pensiei din luna decesului?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:41, 13 Noiembrie 2009
Ajutorul de deces se poate solicita de catre persoana care s-a ocupat de inmormantare, chiar daca nu este ruda cu decedatul. Trebuie sa faca dovada cheltuielilor de inmormantare cu facturi (mai ales cea de plata a sicriului).
Pentru a solicita si primi ajutorul de deces trebuie sa aveti, pe langa actele de stare civila la care ati facut referire si pe langa actele despre care a scris Florentina Mihaela, certificatul de deces, potrivit art. 128 din Legea nr. 19/2000.

Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul precum si alte drepturi de pensie cuvenite si neachitate pana la deces se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun (art. 97 din Legea nr. 19/2000).

Aceste drepturi pot fi solicitate casei de pensii in cadrul termenului general de prescriptie, respectiv in 3 ani de la data decesului.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
"Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul precum si alte drepturi de pensie cuvenite si neachitate pana la deces se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun (art. 97 din Legea nr. 19/2000)."

Va rog sa imi explicati ce inseamna acest lucru, ce inseamna "in conditiile dreptului comun"?
Eu stiu ca mama e singurul mostenitor dar cum demostram? Trebuie neaparat facuta succesiunea la notar? (pentru o pensie neincasata?)
"In conditiile dreptului comun" inseamna ca trebuie sa solicitati aceste drepturi facand dovada cu acte ca sunteti mostenitor.
Casa de pensii solicita certificatul de mostenitor, in copie bineinteles, pentru a plati sumele neincasate de un pensionar decedat, indiferent ca este vorba de o singura pensie sau nu.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi pensie masi masi Tata a dat in judecata casa de pensii si a obtinut o hotarare definitiva prin care casa de pensii e obligata sa-i recalculeze pensia.dupa ce a aparut hotararea ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare loredana marina loredana marina buna ziua,am si eu o intrebare,poate concubina tatalui meu sa ridice ajutorul de inmormantare si pensia lui din urma?ei nefiind casatoriti legal dar apare in ... (vezi toată discuția)
In caz de deces ?ce se intampla? anda4uu anda4uu tatal meu a decedat si inainte de deces cu vreo luna a primit decizia de recalculare a pensiei si nu a apucat decat o transa inclusa in ultima pensie.exista ... (vezi toată discuția)