avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ajutor de inmormantare

buna ziua,am si eu o intrebare,poate concubina tatalui meu sa ridice ajutorul de inmormantare si pensia lui din urma?ei nefiind casatoriti legal dar apare in formalitatile pt inmormantare,mai exact ea s-a ocupat de asta,considerand ca asa exste normal si bineinteles cu sprijinul meu.va multumesc
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 14:33, 8 Aprilie 2010
Potrivit dispoziţiilor art. 126, din Legea nr. 19/2000:
" (1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, oricare persoana care face aceasta dovada."

Privitor la pensia cuvenită pentru luna în care a survenit decesul, în conformitate cu art. 97, din Legea nr. 19/2000:
" ART. 97
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul, si, dupa caz, drepturile de pensie cuvenite si neachitate pana la deces se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces si pensia din luna decesului mihacion mihacion Buna ziua, Matusa mea (sora bunici mele) a decedat recent. Era la acea data pensionara si noi ne-am ocupat deingrijirea ei in ultimi doi ani precum si de ... (vezi toată discuția)
Ultima pensie AFANFANA AFANFANA Pe data de7 august a decedat unchiul meu ,nu are copii nici sotie supravietuitoare ,in anul 1994 mi-a facut un testament autentificat la notar prin care i-mi ... (vezi toată discuția)
Ultima pensie; ajutor de deces bodo gabriella bodo gabriella Buna ziua, Dorim sa ne interesam pentru un vecin a carui tata a decedat saptamana trecuta daca luna viitoare mai primeste pensia celui decedat. Luna aceasta ... (vezi toată discuția)