avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... drepturi pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

drepturi pensie

Tata a dat in judecata casa de pensii si a obtinut o hotarare definitiva prin care casa de pensii e obligata sa-i recalculeze pensia.dupa ce a aparut hotararea tata a decedat.intrebarea este daca mama beneficiaza de drepturile obtinute de tata in instanta.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:48, 11 Decembrie 2009
Da, mama dvs. poate sa se adreseze casei teritoriale de pensii cu o cerere in acest sens si cu certificatul de mostenitor (discutati si cu cei de la casa de pensii daca spuneti ca tatal dvs. a decedat imediat dupa pronuntarea hotararii).

Temeiul legal in baza caruia va primi toate drepturile de pensie cuvenite tatalui dvs. este art. 97 din Legea nr. 19/2000.

ART. 97
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul, si, dupa caz, drepturile de pensie cuvenite si neachitate pana la deces se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Care este termenul general de prescriptie?
Termenul general de prescriptie este de 3 ani, conform art. 3 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva. Eu va sugerez, insa, sa va duceti cat mai repede la casa de pensii, plata drepturilor de pensie ale tatalui dvs. a incetat iar dosarul va fi arhivat, ceea ce inseamna ca peste doi ani va fi mai dificil sa ridicati aceste drepturi.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de deces ?ce se intampla? anda4uu anda4uu tatal meu a decedat si inainte de deces cu vreo luna a primit decizia de recalculare a pensiei si nu a apucat decat o transa inclusa in ultima pensie.exista ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces si pensia din luna decesului mihacion mihacion Buna ziua, Matusa mea (sora bunici mele) a decedat recent. Era la acea data pensionara si noi ne-am ocupat deingrijirea ei in ultimi doi ani precum si de ... (vezi toată discuția)
Drepturi de pensie neincasate de pensionarul decedat stana cristina stana cristina Tatalui meu i s- a intocmit dosarul de pensionare,din motive medicale,in data de 01.09.2009 , intreband la Casa de Pensii ce s -a intamplat cu dosarul lui ni ... (vezi toată discuția)