Buna ziua,
Am lucrat in Irlanda si as vrea sa renunt la pensia de acolo. Cum ar trebui sa procedez daca as vrea sa imi transfer anii in Romania si as vrea sa stiu daca se transfera si contributiile platite in strainatate. Anii ii pot transfera oricand sau doar la varsta iesirii la pensie din Irlanda? Si daca puteti sa imi ziceti cat dureaza transferul din Irlanda in Romania.
Multumesc
Ma incumet sa va raspund , cu toate ca nu cunosc legislatia din Irlanda . Nu puteti “ tranfera “ anii munciti acolo in Romania , cu atat mai putin contributiile . Cand ajungeti la varsta pensionarii in tara , solicitati pensie comunitara . Casa de Pensii va tine cont de stagiul lucrat in Irlanda - ca perioada de timp - ca sa calculeze ce stagiu total aveti . Dar va va fi platita , de fiecare tara in parte , aplicandu-se legislatia acelei tari , pensia aferenta perioadei lucrate acolo ( pro-rata ) . Nu aveti de ce sa renuntati la una din ele , nu va ajuta la nimic . Depuneti actele in tara unde iesiti cel mai devreme la pensie si , tot acolo , actele pentru pensia din cealalta tara , cand impliniti varsta necesara prevazuta de legislatia acestei a doua tari . Autoritatile responsabile de pensii din cele doua tari vor rezolva intre ele , oficial , intrarea dvs. in drepturile de pensie .
Multumesc pentru raspuns oricum ma bucur ca d-voastra ati incercat sa imi dati cateva lamuriri. O sa ma interesez si in Irlanda cum este legea pensiilor. Multumesc frumos inca o data.
As mai avea o intrebare va rog. Am 61 de ani si 7 luni as putea sa ies la pensie de varsta mai devreme pentru ca am 2 copii si am doar 33 de ani si 2 luni vechime in Romania. Intrebarea mea este daca pot cumpara 3 luni de vechime din anul 1990 sau intre ce ani ca perioada as putea cumpara? Specific ca restul anilor am lucrat in strainate si nu pot cumpara vechime pentru ca am contribuit in alta tara.
2. Ce doriti dvs se poate face prin incheierea unui contract cu Casa de Pensii pentru a mai cumula stagiu de cotizare la pensie.
Persoanele care nu au ieșit încă la pensie pot încheia un contract de asigurare socială "pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale".
Perioada acoperită de contractul de asigurare reprezintă stagiu de cotizare și este luată în calcul la obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
3. Incepând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe țară a fost majorat la 4.050 lei.
Astfel, contribuția lunară pentru achiziționarea vechimii este de 25% din salariul minim brut, adică 1.012,5 lei/luna.